Bio.bg

Личности

Bio.bg / Личности / Зеленият принц

Зеленият принц

Зеленият принц

Британският престолонаследник принц Чарлз е една от водещите личности в зеленото движение. Той не само лобира правителства и световни организации, но и дава пример с био фермата си и компанията за био храни Duchy Originals.

Принцът слиза от лимузина и с дежурна усмивка започва да маха на тълпата. За да е по-истинско, се здрависва с един-двама обикновени хора. После обратно в колата и така до следващия път. Такава е представата за принцовете на повечето от нас. Но как бихте реагирали, ако прочетете, че един принц най-неочаквано пристига в румънско село, в продължение на два часа се разхожда по калните калдаръми, говорейки си със селяните, после обсъжда разбитите пътища с кмета, посещава къщата на местен човек и опитва от най-силната ракия?

Във Великобритания поне, отдавна са свикнали с чудатостите на престолонаследника, принц Чарлз. Неговата ангажираност с възстановяването на румънски села и интересът му към проблемите на устойчивото развитие в Трансилвания са само бележки под линия в безкрайно дългия списък от каузи, за които работи принцът. Общото между повечето от тях е зелената идея, като голямата гордост на принца е Duchy Originals, компанията му за производство на био храни.

Принцът може да наближава 60-те, но на практика е една изключително модерна личност. Интересува се от екология и устойчиво развитие и от години лобира за зелената идея в ООН. Той е една от причините опазването на околната среда да се превърне във водеща световна тема. Когато не е ангажиран с каузата глобално, се занимава със земеделие у дома. Имението Хайгроув, разположено на запад от Лондон, е негов дом и „офис”. Преходът към био земеделие в Хайгроув става постепенно. Принцът създава Duchy Originals през 1992 и днес продуктите с това име – бисквити, сладка, шоколадови бонбони, сокове – са едни от най-търсените био стоки в Европа.

„Исках да покажа, че е възможно да се произвежда висококачествена храна в хармония с околната среда и природата, да се използват най-добрите съставки и в същото време да се повишава качеството чрез експертни методи на производство”, казва принцът.

Duchy Originals има и друга цел. Цялата печалба влиза в благотворителните фондации на принца, които на свой ред подкрепят много други проекти, основната част свързани с… опазване на околната среда и устойчиво развитие. Във Великобритания, Румъния и къде ли не още.

Наскоро Duchy Originals влезе в нов пазар – за градинска мебел. Цялата колекция е изработена от местни дизайнери и майстори от района на Хайгроув, а дървесината е от сертифицирани устойчиво управлявани гори, също на територията на Хайгроув.

Не е ли точно това модерният човек – мислещ едновременно глобално и локално? Колко други такива принцове познавате?

www.princeofwales.gov.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *