Bio.bg

Готвене

Bio.bg / Готвене / Какви подправки да си гледаме вкъщи през зимата

Какви подправки да си гледаме вкъщи през зимата

Ама наистина вкъщи, на закрито. Студените месеци са си предизвикателство и за градината, и за балкона, но какво пречи да подберем няколко страхотни растенийца, които да си обгрижваме на топличко. И то не какви да е, ами идеални за готвене:)

Ето 5-те особено препоръчителни:

 

Риган

Изобщо не ограничавайте кулинарните поръсвания с чудните ароматни листенца само до пица и спагети. Може да се използва още и за:

  • Пуканки – направете си ги сами, от зърна царевица, с морска сол, червен пипер, за допълнителен разкош и щипка пармезан
  • Скариди – както ги обичате, печени, задушени, варени, само добавете малко зехтин и лимонов сок
  • Всичко с маслини, портокал, риба – популярните средиземноморски съставки се комбинират идеално с риган
  • Печено или задушено пиле, даже и в супичката е идеално, особено в двойка с лимон

 

Див лук

С мекия си, но отчетлив вкус и аромат, дивият лук трябва да се добавя в края на готвенето. Нарязвате на ситничко и прилагате към:

  • Дресинги за салата и всякакви сосове
  • Пилаф или задушени зеленчуци
  • Омлет, кишове, всичко с яйца
  • Студени салати – картофена, рибена, яйчена

 

Мента

Знаете ли всъщност колко много видове мента има по белия свят… лавандулова, шоколадова, ябълкова, ананасова! И тъй като всяко от тези чудеса ухае и носи вкуса от името си, бихте могли да си отглеждате комбинация по ваш вкус, подходяща за всякакви рецепти – и сладките, и солените само ще спечелят от една нова свежа добавка-подправка. Съвсем неизчерпателен списък на възможностите:

  • Смутита, сокове, шейкове
  • Песто сос
  • Чътнита, компоти, плодови заливки (в този случай обаче задушавате ментата, за да си пусне аромата и махате листенцата преди поднасяне)
  • Плодова салата с ядки
  • Сладолед

 

Розмарин

Благоуханната подправка е доста популярна в ароматерапията, а добавена в ястия обогатява вкуса с едно леко, нежно, топло усещане, идеално за студените дни. За разлика от повечето подправки, розмаринът е с твърди листенца и е по-добре да до слагате още в началото на готвенето, така ще пусне целия си аромат. Няколко идеи за къде върви:

  • Печено месо и зеленчуци – натърквате месото преди да го сложите да се готви, а зеленчуците смесвате със зехтин, други подправки, каквото сте си решили
  • Всякакви зимни супи за душата, но подчертано добре е с пилешка, боб, морски дарове
  • Горещ чай или сайдер – когато навън е студено, трябва и питиетата да са горещи, не само храната:)

 

Мащерка

И тя като ментата си има не една разновидност, като най-популярната е лимоновата. Чудесна е и за сурови, и за готвени ястия, но не я дръжте твърде дълго на висока температура, ароматът изчезва. Пробвайте с:

  • Печени кореноплодни като картофи, моркови…
  • Касероли със сирена
  • Печени или задушени ябълки

Warning: Use of undefined constant wp_related_posts - assumed 'wp_related_posts' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/biobgx6f/subdomains/blog.bio.bg/wp-content/themes/bio.bg.2014/single.php on line 42

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *