Bio.bg

Личности

Bio.bg / Личности / Как се прави биокръчма

Как се прави биокръчма

Как се прави биокръчма

Интервю с Гити Синг от първият лондонския био пъб "Duke of Cambridge".

Гити Синг отваря биокръчма в Лондон преди точно десет години. Преди да започне свой бизнес, тя работи в различни ресторанти повече от десет години. Кръчмата Duke of Cambridge печели наградата „Кръчма на годината” за 2000 г. на популярното списание Time Out, а през 2006 г. е на второ място в класацията на вестник Оbserver за най-добър бар във Великобритания.
Кое е най-точното описание на това, с което се занимавате в момента?
Работих в различни ресторанти повече от десет години и бях ужасена от това до каква степен в този бизнес не се следват принципите на устойчивото развитие. Израснах в комуна в Англия, където сами отглеждахме храната си. Бях убедена, че ресторантите могат да бъдат организирани на различен принцип, че потребителите биха оценили, когато едно място се придържа към етични практики – особено сега, когато толкова много се говори за промените в климата.

Как протича един типичен за вас ден?
При мен няма типичен ден. Затова толкова много харесвам работата си! Веднъж в седмицата работя в кухнята, също така се занимавам с админа, работя с медиите. Ангажирана съм с бизнеса от счетоводната работа до намирането на персонал. Също така работя много с бизнеси като моя, които се опитват да променят статуквото.

Кои са клиентите ви?
Клиентите ни са всякакви – от семейства до бизнеси. Главната причина, поради която хората идват, е защото харесват ресторанта. Всичко останало – включително биокухнята, за тях е допълнителен плюс.
Защо са важни принципите в биопроизводството?
За мен е важно попечителството – това, че оставяме минимален отпечатък върху планетата с консуматорството си. Важно е нашият лайфстайл да е в хармония с планетата, а не да я разсипва. Да се отнасяме към нея и нейните обитатели с уважение.

Кое е най-голямото ви постижение досега?
Това, че успях да променя начина на мислене на моите клиенти и служители. Това, че екипът ми се превърна от невероятен екип от професионалисти в ресторантьорския бизнес в невероятен екип от хора запалени за околната среда. Това, че някои от тях дори отвориха свои собствени заведения, следвайки същите принципи.
Кой е най-важният урок, който сте научили до този момент?
Никога не отстъпвай от принципите си. Може да не спечелиш толкова много пари, но ще спечелиш самоуважение.
Какво в работата ви доставя най-голямо удоволствие?
Храната, удоволствието от храненето, работата с невероятни хора. Това, че работя като част от голям екип, но мога да се разгранича от тях и да не се замесвам в дребнавости.
Кое е най-трудното във вашия бизнес?
Липсата на достатъчно биопродукти произведени от местни фермери. Невероятно трудно ми е да се снабдявам само с продукция на британски фермери.

Как може да бъде развит биопазарът?
Повече биохрана местно производство. Също така, налагане на еднакви принципи за биоресторантите.
Как да убедим повече хора да пазаруват био?
Като накараме супермаркетите да не надуват изкуствено цените, като намалим ненужните опаковки, като учим децата да се хранят здравословно още от училище, като ги учим да готвят.
Кое е най-важното предимство на биопродуктите?
Минималният екологичен отпечатък и хуманното отношение към животните.
Кои други биобрандове уважавате?
Уважавам всички биофермери. Особено много уважавам онези, за които сертификатът за биопроизводство не е достатъчен и правят още повече за опазване на околната среда и за устойчивото развитие.

Кое е най-важното предимство на биопродуктите?
Вкусът и това, че са произведени следвайки принципите на устойчивото развитие.

Soil Association

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *