3 години преди да могат да зарадват света с първата си био-сертифицирана реколта, фермерите не бива да са използвали забранени препарати – повечето пестициди, фертилизатори…
5,4% от обработваемата земя в ЕС е био-сертифицирана. За сравнение, САЩ има 2,2 милиона хектара, които са едва 0,7% от общата площ. В България също био площите са под 1%.
Ето как са разпределени био-териториите в Европа:
31% от всички био-сертифицирани култури са за маслините, те са най-масово отглеждани. Гроздето е със 17%, ядките – 13%.
95% от съдържанието на продукт с няколко съставки трябва да бъде сертифицирано като „био“, за да може и той да се счита за такъв като цяло. Това е изискването на USDA. Не звучи много добре, но, факт: някои съставки просто все още нямат органични алтернативи.
360 са към днешна дата магазините на Whole Foods Market – тези, които за първи път започнаха да продават био-храни в САЩ през може би недалечната 1980 година.
4 000 пък са магазините на Wal-Mart в САЩ; компанията възнамерява да стартира продажби на био-продукти за масовия пазар, което ще промени индустрията, защото цените на нейните собствени продукти ще са с 25% или даже повече по-ниски от тези на останалите марки.
11 000 долара е глобата в САЩ за всяко нарушение, грозяща дръзналите да нарекат продукцията си „био“, без да разполагат с доказателства, че напълно покриват изискванията на USDA. В България също се налага солидна глоба, както и конфискация на продукцията.
17 700 е настоящият брой на био-производствата в САЩ.
25 000 са сертификатите, издадени от USDA (United States Department of Agriculture) – в над 100 държави по света.
186 000 ферми има в ЕС. Новоприсъединените страни, след първонаалните 14 членки, увеличават био-площите си със стабилни 13% годишно в периода 2002 – 2011.
35 000 000 000 е стойността на пазара на био-продукти в САЩ към момента.