Bio.bg

Мода

Bio.bg / Мода / Еко тениски

Еко тениски

Еко тениски

Био памук, коноп, fair trade. Все по-често се интересуваме от произхода на дрехите, които носим. Как модата влезе в крачка със зеления лайфстайл.

От Лос Анджелис си купувам един eдинствен сувенир – тениска. Хората пътуват за по две седмици и се връщат с маса неща, а моя милост си купува една тениска за спомен от цели две години, прекарани в този слънчев метрополис. Но тениската е специална. Направена е от 100% био памук.
На етикета пише, че се препоръчва пране на ръка в хладка вода. Ако се налага да се изпере в перална машина, да не се прекалява с градусите и в никакъв случай да не се пуска в центрофуга. Написано така, човек би си помислил, че става дума за дреха-уникат. В действителност тениската е от едно ново, зелено поколение – дрехи, създадени с грижа за околната среда. Не само памукът е био, но и инструкциите за пране са написани с мисъл за планетата.

Зелената мода вече е факт и много дизайнери и производители се ориентират в тази посока. Loomstate, създателите на моята тениска, предлагат само дрехи от био памук, защото са загрижени, че обикновеният памук е отговорен за 25% от инсектицидите и 10% от пестицидите, които се използват в света. За да се отгледа памук за една тениска, казват те, отиват 100-150 гр химикали. Освен че замърсяват почвата, тези химикали попадат в хранителната верига, тъй като остатъчната суровина от памука често се дава на селскостопанските животни. С други думи, за Loomstate, ако памукът не е био, етикетът „100% памук” не е добра реклама.

Отлична алтернатива на памука е конопът, който често (и погрешно) се бърка с канабис. Конопът няма упойващите свойства на своя събрат, но затова пък е с невероятно добри „зелени” показатели. Конопените насаждения дават от два до три пъти повече суровина от памука и крайният продукт е едновременно по-здрав и по-мек. Заради климатичния пояс, в който вирее, за отглеждането на памука са нужни много по-големи количества вода. Много производители смятат, че конопът ще спаси света, а ако се съди по все по-големите продажби на стоки от коноп, явно потребителите са съгласни с тях.

България не е крупен производител на памук, но това не е причина да загърби био производството. Био памук се произвежда в Турция, но цената му е по-висока от тази на обикновения памук. В много близко бъдеще потребителите у нас, както на много места по света, ще се интересуват от родословното дърво на дрехите, които купуват, така както се интересуват от собствените си корени. Тогава успех ще имат производители като Loomstate, които не само предлагат био продукти, но и прилягаща „зелена” грижа за тях.

Loomstate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *