Bio.bg

Готвене

Bio.bg / Готвене / 10 лесни съвета за здравословно хранене

10 лесни съвета за здравословно хранене

Никой не се е родил научен. Всъщност относно храната всички сме, но съвременността много се старае да го изтрие:) Ако сте решили да се върнете към чиста, истинска храна, ето какво трябва да знаете:

 

Четете добре етикета

Когато започнете внимателно да проучвате изписаното на етикетите, вероятно силно ще се изненадате от споменатите там десетки съставки. Богато е съдържанието на изкуствени оцветители, нитрати, нитрити, невротоксини… всичко това прикрито под всякакви научно звучащи наименования и съкращения. Но ако проучите какво стои зад тях, със сигурност ще изхвърлите голяма част от досегашните си регулярни покупки.

 

Научете се да купувате прости храни

Шарените пакети с множество съставки за бързо и лесно приготвяне на готово ястие са пълни с ужасни вещества. Преминете към опаковки с едно нещо вътре: купувайте си отделно само ориз, само зехтин, само масло…

 

Пълномасленото е по-здравословно

Широко прокламираната нискомаслена диета вече от доста време не само че не е актуална, но и е доказано, че организмите ни са по-добре, ако им даваме истински мазнини: масло, кокосово олио, зехтин. Предците ни са се хранели абсолютно не нискомаслено, нали така?

 

Избягвайте рафинираните подсладители

Захар, високофруктозен царевичен сироп, и, да, дори сиропа от агаве. Захарта, натурална, традиционна и всичко, не е добра за хората. Ако обичате да ви е сладичко, слагайте си по малко суров мед, меласа, нерафинирана тръстикова захар. И всеки път добавяйте все по-малко количество, за да отвикнете от нуждата от сладко.

 

Купувайте пресни, местно произведени и устойчиво отглеждани плодове и зеленчуци

Не се подлъгвайте по привидно ниските цени на замразени и консверирани плодове и зеленчуци, ако си направите сравнение, плащате пак толкова и на сергията, но ядете свежа храна. А ако тя е от доверен, местен производител с устойчиви практики, вкусът и полезността са несравними.

 

Нека млякото е прясно, ама наистина

Избягвайте усилено твърде пастьоризираното – при висока температура – мляко; свежото мляко от крави на растителна, естествена диета, носи всичко полезно от храната на животните, богато е на полезни за имунната система бактерии и ензими.

 

Месото е важно

Но не кое да е, разбира се. Винаги можете да подходите радикално с вегетариански режим, но по-добре се научете как да избирате хубаво месо. Отново, най-добре е животните да са хранени естествено, на пасища, отгледани с уважение и разбиране към зададения им от природата хранителен режим и нужда от движение. Тогава месото е богатао на микронутриенти, по-малко податливо на зарази с патогени акто Е. коли и салмонела и отличен източник на пълноценни мазнини.

 

Измислете си различни лесни менюта

Веднъж установите ли какво не искате да купувате повече и какво трябва да присътва на масата, направете си и списък с лесни за приготвяне ястия, които искрено харесвате. Така ще понижите значително риска да се върнете към старите си анвици, защото „о, сега нямам време да се занимавам да измислям нещо здравословно за вечеря, я да си поръчам пица“.  Цялото семейство ще се зарадва на пилешки хапки домашно производство, с бадемово брашно, а не затрупани с десетки вредни химии, както ги правят в ресторантите за бързо хранене; чай вместо газирани напитки е отлича стъпка към добро здраве, а, ако се сдобиете с тенджера за бавно готвене, най-добре: слагате всичко вътре и си вършите другите неща из вкъщи.

 

Запознайте се със суперхраните

Опитайте нещо ново. Традиционно човешкото племе е с вроден стремеж към храни, типични за региона, в който живее и те обичайно включват богати на нутриенти неща: дроб, хайвер, мазни риби, прясно масло… Е, дроб може и да не звучи като най-апетитното на света, но съдържа толкова много витамини, че си заслужава да потърсите рецепта, която ще ви допадне.

Киноа, елда, амарант, брашно от рожков, кокосови трици, спирулина, афа не са понятия от научните статии, а супер вкусни и супер полезни храни за тялото и ума. Потърсете информация и пробвайте какво ви допада, вече ги има на достатъчно много места.

 

Споделяйте новопридобитите си знания

Около вас е пълно с хора, които също искат да се хранят с чиста, истинска, полезна храна – споделяйте информацията, до която достигате в статии, блогове, от личен опит.

Защо не и да се включите като доброволци в местния фермерски пазар; да засадите малка градинка на подходящо място; дарявайте на хранителна банка… вариантите са много, стига да имате доброто желание, а сме сигурни, че не ви липсва!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *