Bio.bg

Здраве

Bio.bg / Здраве / Четири вредни съставки, от които да пазите момчетата

Четири вредни съставки, от които да пазите момчетата

Да, знаем, и момичетата, и момчетата в света ни днес са изложени на вредни влияния от почти всичко заобиколно. Но организмите им реагират различно, например, ако вземем популярния напоследък естроген, намираем в какви ли не храни, може да доведе до твърде ранно настъпване на пубертета при девойките, но пък прекомерно отлагане при малките господа.

Ето 4-те химически изложения, избягването на които ще спомогне вашето момченце да расте здраво.

 

Феноли

Отдавна е ясно, че парабените и триклозанът увреждат спермата и като цяло нарушават работата на репродуктивната система. Но вече е ясно и че влияят още при вътреутробното развитие. Триклозанът води до забавено развитие, а парабените са отговорни за твърде високо тегло на новороденото; и двата варианта не са ОК за здравословното развитие на детето. Доста ужасяващ е фактът, че над 95% от взелите участие в изследването бременни са се оказали изложени на тези нарушители на ендокринната система. Нищо чудно, всъщност: парабените са масово използвани като консерванти в коземтичните продукти, а триклозанът е антибактериален агент, спотаен в сапуните, пастите за зъби…

 

Пластмаси

Фталатите са друга група отвратителни химикали, свързвани все повече с понижено IQ, но пък повишено кръвно налягане при децата. Въпросните фталати са съставката, която прави пластмасата мека, често намираеми в завеси за баня, постелки за пода, играчки. Учените смятат, че влиянието им върху плода в утробата води до нарушение на синтеза на тестостерон, а той е изключително важен за момченцата в най-ранните им години.

 

Огнеупорни химикали

Друг фактор, който жестоко нарушава нивата на тестостерона, са полихлоринат бифенилите (PBCs), масово използвани за огнеупорност на различни детски продукти. Макар и производството им да е прекратено още през 70-те години на миналия век, те се навъртат наоколо богато, като изследванията показват, че опасен източник е рибата от замърсени райони: редовната й консумация е доказала 5-процентов спад на производството на тестостерон.

 

Кофеин

Ново изследване доказва, че реакцията на момчешкия организъм след пубертета е различна от тази на момичетата  в същата възраст – техният сърдечен ритъм и кръвно налягане се повишават повече от кофеина. Въпрос на хормони, явно, тъй като по време на месечния цикъл и някои дамски организми реагират сходно на енергийната напитка.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *