Bio.bg

Готвене

Bio.bg / Готвене / 10 неща в кухнята, за които да не правите компромис

10 неща в кухнята, за които да не правите компромис

1.
Ягоди

Те са суперхрана, но могат да бъдат и суперотрова: в сладките плодчета има над 13 пестицида, малките вдлъбнатинки в тях улесняват проникването на химикалите. А ягодите няма как да се обелят, за да отпадне поне малко от проникналото зло. Ако можете, отбягвайте също и конвенционално отгледани праскови, ябълки, боровинки, череши – всички те се третират богато с пестициди и се ядат с кората, в общия случай. Избирайте био вариант или си отглеждайте сами.

 

2.
Готварски съдове

Важно е каква храна ядете, важно е и в какво я приготвяте. Повечето съдове с незалепващо покритие имат високо съдържание на химикал, наречен PTFE, който става токсичен при високи температури. Най-добре си вземете съдове от неръждаема стомана, керамични или от желязо.

 

3.
Пуканки

Торбичките, в които се правят така удобните пуканки на микровълнова, са богато обвити отвътре с токсичен химикал, този път на име PFOA, вероятен канцероген. Така че, правете си пуканките от царевични зърна, в тенджера. Пък е и по-забавно така!

 

4.
Пестициди за двора

Ако се налага да използвате препарати за моравата и лехите, стойте далеч от конвенционалните препарати, които водят до увреждания на мозъка и нервната система. Има и био варианти, с оцет и лимонов сок, например, ефективни и безвредни.

 

5.
Препаратите за почистване

Списъкът „против“ е дълъг; конвенционалните препарати съдържат дразнещи кожата, очите, дихателния тракт амоняк и белина,  дори фталати, които нарушават работата на ендокринната система… Избирайте формули с натурални съставки, действат много добре и освен че почистват дома, не замърсяват вас.

 

6.
Бутилките за вода

Ендокринната система страда и от бисфенол А, често намираем в пластмасовите бутилки за вода; изследванията показват, че води до повишен риск от рак на гърдата и уврежда репродуктивната система на мъжете, като се просмуква от бутилката във водата. Най-лесното е да използвате стъклени бутилки.

 

7.
Контейнерите за храна

И пак за BPA: освен водата, и храната си съхраняваме в пластмаси и, респективно, зловредният химикал се просмуква и в нея. Разбира се, при високи температури процесът се влошава, но и в хладилника пак си „тече“.  Отново, най-добрият избор е стъклото.

 

8.
Мляко

Ако консумирате мляко от конвенционално отглеждани крави, в организма ви навлиза огромно количество естроген: животните са третирани с хормона rBST (или rBGH), за да се стимулира производството на мляко, като повишава нивата на друг хормон, инсулиноподобен фактор на растежа (IGF-1). Избирайте мляко от био ферми.

 

9.
Целина

Нещастната тя оглавява изследване на съдържанието на зловредни химикали; стъблата са силно порести, тъй че задъжат огромна част от пестицидите, с които биват пръскани – над 13.  Други тъжни подгласници са чушките, спанакът, картофите. Купувайте ги само в био версия, или си ги отглеждайте сами.

 

10.
Доматен сос в консерва

И всеки друг. Ако държите да си купувате готов продукт, поне избирайте този в бурканче, а не консерва. Да, пак за BPA става въпрос, вътрешната страна е покрита със слой, предпазващ от корозия и бактерии, но също и с високо химикално съдържание.

Фотография: Billy Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *