Bio.bg

Личности

Bio.bg / Личности / Зелена Земя

Зелена Земя

Зелена Земя

Интервю с Живко Джамяров, основател и управител на Зелена Земя

Живко Джамяров е на 27 години, от София. По образование е филолог. Интересува се изключително от биологично земеделие и екология. Веган е и като повечето вегани много обича да готви, да експериментира с храненето (подозираме, че го прави добре, но още не сме имали възможност да проверим). Много обича азиатската и индийската кухня. Обича да слушам музика и да пътува, да опознава нови култури, обичаи и езици. Като цяло, обобщава Живко, съм много любопитен човек. Ето какво още ни каза:

Представи Зелена земя с няколко думи.

Зелена Земя ЕООД е млада фирма. Официален представител и дистрибутор сме на водещата френска компания за био храни Euro-Nat S.A, която е представена у нас с шестте си бранда: Primeal, Bisson, Le pain des fleurs, Michel Montignac, Douce Nature, Ecodoo. Вносител сме и на немската компания Bionade GmbH, производител на една уникална био безалкохолна напитка. В момента сме в преговори с още две компании, които проучваме от отдавна. Надяваме се преговорите да приключат успешно и така да завършим цикъла на вносните био продукти, които предлагаме. Фокусирали сме се в предлагането на най-висококачествени био продукти, както и на продукти на справедливата търговия (fair trade). Искаме да дадем най-доброто на нашите клиенти. Продукти, които да са чисти, вкусни и полезни. Това е нещо, с което никога няма да направим компромис и сме сигурни, че клиентите ни го оценяват.

Откога се занимаваш със Зелена земя, как започна?

Зелена Земя стартира в края на юни 2009, когато внесохме за пръв път в България био безалкохолната напитка Bionade. Стартът бе труден, но положихме много усилия Зелена Земя да се развива и да оцелеем в трудната икономическа ситуация.

Колко души сте и как се събрахте?

Екипът ни е малък и се състои от четирима души. От началото до сега Зелена Земя е семейна фирма. Идеята тръгна от мен, когато се запознах с идеята за био в Германия през 2004. Трябваше ми време идеите ми да узреят и да се решим да поемем риска на собствения бизнес. Изключително сме благодарни на нашите партньори и приятели, които ни помогнаха да продължим уверено напред. На партньорите ни от чужбина, на фирма Россин 90, която ни подкрепи в началото и ни помогна да стартираме, на нашия официален дистрибутор Био България и на дистрибуторите ни от фирма Аморея 16. На всички магазини и заведения с които си партнираме. На нашите клиенти, за това че вярват в нас.

Какви са вашите принципи?

Принципите ни са в основата на това, което правим. Те са определящи в избора ни на партньори, с които да работим. Много важно за нас е продуктите, които предлагаме да не са следствие на насилие и експлоатация над животни. За това предлагаме само вегетариански продукти. Много важно за на е и отношението към околната среда и сме щастливи, че партньорите ни са водещ пример за това. Изключително важно за нас е компаниите, с които работим да следват принципите на справедливата търговия. Да не експлоатират служителите и партньорите си. Това са основните принципи, които следваме в работата си и в отношението ни с партньорите ни в България и чужбина. Още в самото начало за нас едно нещо бе от първостепенно значение: личният контакт – близката връзка с нашите партньори и клиенти. Това е нещото, което ни мотивира и ни дава увереност. Много е вдъхновяващо да видиш, че хората са доволни и щастливи от това, което правиш.

Какво е състоянието на пазара на биопродуктите в България спрямо ЕС и балканските ни съседи?

Все още сме много назад в сравнение с водещите страни в ЕС. За щастие биото се случва и в България. Последната година то бележи сериозен ръст и с правилното отношение и работа съм сигурен, че може да станем стабилен партньор на водещите западни производители. Малко тъжен факт е, че вече изоставаме и от нашите съседи – Гърция, Румъния и Турция, които развиват био сектора си много добре.

Защо според теб хората трябва да купуват био?

Защото така можем да опазим биоразнообразието, активно да се борим с климатичните проблеми, глада и несправедливото заплащане в страните от Третия свят. Защото био е най-добрия начин да направим добро и на себе си. Като изберем храна, която е чиста, вкусна, без ГМО, с висока хранителна стойност и високо съдържание на антиоксиданти. Това е начинът да се справим с епидемиите на 21 век – диабета и затлъстяването.

Какъв е профилът на хората, които ползват био?

Разнообразен. Според мен био си купуват хора от всички възрасти и от различно социално положение. На мен ми се иска биото да е достъпно за всички, а не да е лукс, достъпен само за избрани.

Какво трябва да направи държавата, за да помогне на българските биопроизводители?

Според мен биопроизводителите не трябва да разчитат на помощ от държавата. Трябва да са готови да се справят сами. Да имат добър план за развитие. Да дефинират пазарите си още преди да са готови с продукцията си. Тук е много важна ролята и на нас био търговците. Да помогнем на производителите да пласират стоката си и да получат справедлива цена. Изключително щастлив съм, че фирмата ми е част от Асоциация на био търговците в България. Според мен само с взаимни усилия можем да направим така, че биото да се развива в България. Искаме да защитаваме и интересите на потребителя и обществото.

А как вие подкрепяте производителите?

Като следваме принципите на справедливата търговия в отношенията ни с партньорите ни производители в България. За нас е важно да намерим пазар за тяхната продукция, да им намерим пазари в чужбина. Много сме щастливи, че наскоро успяхме да реализираме първия си износ. На био сертифицирана шарена сол за Германия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *