Bio.bg

Личности

Bio.bg / Личности / Устойчивият принц

Устойчивият принц

Устойчивият принц

Светът постепенно осъзнава факта, че създаването на устойчиви системи за земеделие и производство на храни е от първостепенно значение за бъдещето му.

На проведената през месец май 2011 година в Джорджтаунския университет, Вашингтон конференция "Бъдеще за храната", принц Чарлз заяви пред аудитория от студенти и преподаватели, че традиционният модел за производството на храни, разпространен в света през 21-ви век, вече просто не работи.

Част от тревожните факти, които той изнесе:

– несигурността в прехраната на международно ниво. Ръстът в производството на основни храни е по-нисък от процента, с който се увеличава световното население. До 2050 г. изследвания на ООН показват нарастване с 70% в търсенето на храна.
– с повишаване на доходите в страни като Индия и Китай, ще има и повишено потребление, търсенето на месни и млечни продукти може да е още по-голямо от предполаганото в момента.
– това допълнително животновъдство ще се конкурира за фураж и с енергийния сектор, който значително разширява използването на биогорива.
– обработваемата земя намалява. В САЩ почвата се отмива и изтощава 10 пъти по-бързо отколкото е възможно да се възстанови, а в Индия и Китай това се случва 40 пъти по-бързо.
– около 57 000 кв.км обработваема земя всяка година се превръщат в пустиня.
– изчерпването на водата – ресурс, който приемаме за даденост. Изчисленията предвиждат необходимост от допълнителни 45% вода за поливане към 2030г.

"Над един милиард души – една седма от населението на света са гладни и още един милиард страдат от това, което се нарича "скрит глад", липса на основните витамини и хранителни вещества в техните диети. На обратната страна на монетата, нека не забравяме и друг трагичен факт, над един милиард души в света днес са с наднормено тегло или затлъстяване. Една все по-безумна картина. По един или друг начин, половината свят се намира от грешната страна на хранителното уравнение."

Порочен кръг

"Защо една индустриализирана система, зависима от изкопаеми горива и химическа обработка, се рекламира като жизнеспособна, а много по-щадящата система на устойчивото развитие е осъдена като негодна. Причините за това са аномалии, които съществуват зад кулисите."

Изследвания показват два от основните фактори, които правят храната произведена по конвенционален начин по-евтина, обясни той:
– системата на земеделските субсидии е насочена с предпочитание към традиционните земеделски техники.
– цената на нанесените на природата щети при това земеделие не е отразено в цената на производството на храни.
Ниската цена е една илюзия.

"Не само аз мисля, че сегашният модел просто не е здравословен в дългосрочен план. Това, за мен, трябва да бъде форма на селското стопанство, която не надвишава капацитета на местната екосистема и която признава, че почвата е най-важният възобновяем ресурс на планетата. Основният източник на здравето на всички животни, растения и хора."

"Нашата цел е да се произвеждат възможно най-здравословните храни от възможно най-здравословната среда – в дългосрочен план – и да се гарантира, че тя е достъпна за обикновените потребители."

Принц Чарлз припомни думите на Махатма Ганди: "ние можем да използваме даровете на природата по наш избор, но в нейните счетоводни книги дебитът винаги е равен на кредита."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *