Bio.bg

Личности

Bio.bg / Личности / Личен принос

Личен принос

Личен принос

Защо био-храните са най-доброто, което можете да направите

"Ако направите само едно едничко нещо – един съзнателен избор – това може да промени света. Яжте био-храни. Няма друг ваш избор, който ще повлияе повече здравето на семейството ви и това на планетата. Няма друг ваш избор, който ще има повече положителни отражения, върху всичко, в дългосрочен план.”Доста смело изказване. Нима действително консумацията на био-храни е по-важна от това да избягваме месото, спрем добива на въглища, караме колело вместо кола или да даряваме по нещичко за значими каузи?
Твърдо да, заявява Мария Родал, CEO на издателската империя Rodale Inc. и автор на съвсем удачно озаглавената Organic Manifesto: How Organic Food Can Heal Our Planet, Feed the World and Keep Us Safe (Rodale Books), откъдето е и горният цитат.
„Толкова много са предимствата, произлизащи от само един избор”, обяснява Мария, „вие отстранявате милиарди паунда опасни, синтетични, причиняващи болести и рушащи околната среда химикали от почвата, водата и телата ни. Всички ние, моментално, бихме били по-здрави. Нашите деца биха били по-здрави.”
Фермерите, техните семейства и работници също ще бъдат много по-добре, продължава тя. И децата ни освен по-здрави ще бъдат и по-умни. В действителност съществуват изследвания, доказващи факта, че тези химикали влияят на интелектуалните способности.
Марк Гюнтер, журналист, отдаден от дълги години на голямата тема за устойчиво развитие на бизнеса, провежда телефонно интервю с Мария с цел задълбочена дискусия на щекотливите теми, които тя повдига в своята книга.
Самата Мария, дама на 49 години, е потомък на първото „органично” семейство в Америка. През 1942 г. нейният дядо Дж. Родал основава списанието Organic Farming and Gardening, днес познато като Organic Gardening. Той реализира идеите си на 60-акрова площ в близост до Емаус, Пенсилвания. Мария израства наблизо. „Докато растях, плевях, брах и готвих, казва тя, с ясното съзнание, че ние сме някак по-различни от всички останали, особено след като започнах да ходя на училище.” Семейната ферма се превръща в туристическа атракция. „За много хора ние бяхме като пилигримите, спомня си Мария. В онези дни био-храна можеше да бъде закупена единствено в специализираните магазини.”

Днес, макар и био-площите да са изключително малки като обем – под 1% от всички обработваеми земи в Америка – органичното земеделие е огромен бизнес. Продажбите на био-храни и напитки в Щатите са нараснали от 1 милиард долара през 1990 г. до 26,7 милиарда през 2010 г., сочат данни на Organic Trade Association. Био-плодовете и зеленчуците представляват над 10% от общите продажби на плодове и зеленчуци, твърди компанията.
Конвенционалните храни са много по-вредни за нас, отколкото си мислим, убеждава ни Мария. Правителството обръща внимание на проблемите едва след като те вече са факт и се намира е под силното влияние на големите земеделски компании, които от своя страна се намесват и в изследванията на университетите. В книгата си тя пише следното:

Съществуват достатъчно доказателства за това как синтетичните химикали унищожават нашето здраве и репродуктивни способности и следователно застрашават оцеляването ни като биологичен вид. Химикалите, използвани в конвенционалното земеделие, статистически значимо са причина за различни видове рак, отклонения в поведението, хиперактивност, липса на концентрация, аутизъм, Паркинсон, снижена интелигентност, безплодие, спонтанни аборти, диабет, деформации у децата.

Книгата не се позовава на конкретни изследвания, тъй че помолих Мария да ми сподели източниците си. Тя ми посочи сайта Beyond Pesticides, в чийто блог намираме плашещи заглавия като „Малки количества пестициди застрашават медоносните пчели”. Медицинският център Маунт Синай в Ню Йорк разполага с изследване (here) за вредите от пестицидите, което измежду други неща говори и за това, че именно те са причината за множество неблагоприятни въздействия върху човешкото здраве, включително остри и хронични поражения на нервната система, дробовете, репродуктивните органи, дисфункция на имунната и ендокринната система, родилни дефекти и рак. Всички тези въздействия могат да се проявят като остри токсични, отложени във времето или хронични.
От своя страна земеделската индустрия твърди, че пестицидите са съвършено безопасни и изцяло под контрола на правителството.
Картинката става още по-мрачна, когато стигнем до самите земеделски работници. В Айова и Северна Каролина е проведено дългосрочно изследване с над 80,000 фермери и техните съпруги. Наречено е Agricultural Health Study и разкритията му алармират. Докато изследваните фермери са като цяло по-здрави от останалата част от населението, излагането на пестициди се свързва с Паркинсон, рак на простатата, заболявания на дробовете и някои мозъчни отклонения (http://aghealth.nci.nih.gov/results.html#cancerincidence).
Резултатите сочат, че „при фермери, използващи пестициди по-дълго и по-често, се наблюдават повече неврологични симптоми, отколкото при тези, които изобщо не са прибягвали до пестициди или пък са го правили по-рядко и за по-кратко време.”
В допълнение към това, анекдотните доказателства за въздействието на синтетични химикали върху вродените малформации са откровено стряскащи, посочва ни Бари Естабрук в Tomatoland. Том Филипот наскоро публикува данни за метиловия йодид (http://motherjones.com/tom-philpott/2011/09/methyl-iodide-pesticide-strawberries)– химикал, с който се пръскат ягодовите полета – наречен „надеждно канцерогенен” от Pesticide Action Network.
Вероятно за мнозина от нас това е повече от достатъчно, за да изберат био-храните. Но да помислим за разходите. Мария отбелязва няколко неща в тази връзка. Първо, посочва тя, ако можете да си направите градинка, тя ще ви е хем полезна, хем забавна. Страхотно физическо упражнение е, а само как се радват децата. Ако не, пазарувайте внимателно и гответе повече. Приемайте по-малко обработена храна. Всяка допълнителна обработка на храната увеличава цената й.


В книгата си (http://www.mariasfarmcountrykitchen.com) тя предлага съвети за градинаря и рецепти, а също така и някои политически коментари:
„Престанете да хабите данъците на американския народ, като подкрепяте, субсидирате и окуражавате токсичните и ГМО базирани земеделци, популяризирани от неморални компании, чието основно занимание е да разпръскват лъжи и отрова из света, само и само да предпазят собствените си портфейли. Достатъчно дълго вече ни обират и заразяват.”
Запитах Мария има ли доказателства (http://www.slate.com/id/2287746) в подкрепа на твърденията, че био-земеделието е по-непродуктивно от конвенционалното. „Това твърдо не е така, каза тя, нищо че повечето големи ферми в Щатите произвеждат царевица и соя не за нуждите на хранителната индустрия. Повечето хора не ядат тази царевица и соя, те се преработват във високо фруктозен царевичен сироп, който се дава на фабрично отглежданите животни. От него се правят и био-горива."


Тя е изцяло права – повече от една трета от царевицата в Щатите се използва за направата на етанол. „Нещо тук не е както трябва, продължава Мария, при положение, че един фермер, отглеждащ химическа царевица, получава субсидии, а друг, който предпочита да насочи усилията си в производство на храната, от която хората се нуждаят, е оставен сам да се оправя."

_________________
Автор : Марк Гюнтер /Marc Gunther/
превод от английски

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *