Bio.bg

Личности

Bio.bg / Личности / Галерия: на гости във Weleda

Галерия: на гости във Weleda

Галерия: на гости във Weleda

Гостувахме в централата на Weleda в Германия

Тази година Weleda празнува 90 години от създаването си. За тези 90 години света се е променил много, но рецептите и философията на компанията остават същите, както само решения и продукти базирани на мъдрост от природата могат да бъдат.

Това е фото история за едно вдъхновяващо запознаство с хората във Weleda, райските места на които работят и защо жълтия кантарион се ръси със злато, a oблепихата се замразява преди да се обере.

Oфиса на Weleda в
Швебиш Гмюнд близо до Щутгарт. (weleda – лечителка)

Wеleda е марка за сертифицирана био козметика и лекарства създадена през 1921 година(!)
При производството на продуктите си тя влага не само богат опит, но и доза философия, според която биологично чистите и добре подбрани съставки увеличават свойството на организма да се самолекува. Най-силната им линия, почти без конкуренция в света, са бебешките продукти. В България козметиката може да се намери в аптеките и магазините на БиоМаг. Лекарства засега няма на нашия пазар.

Влизаме в склада на етерични масла и не искаме да излезем от там: естествени наситени аромати на розмарин за събуждане, лавандула, роза, портокалови кори…
Познайте от колко тона рози се прави един килограм етерично масло?*

Eзерца, лилии, костенурки, риби, водни кончета навсякъде из кампуса на фабриката.


"Малка чантичка" за обяд в сертифицирания био ресторант на територията на Weleda.

Диви ягоди за всички в задния двор на ресторанта.

Из фабриката

Входа към градинaта на Weleda, най-голямата градина за лечебни растения в Европа.

Къде- какво.

от входа се запознаваш с някои от обитателите…и после внимаваш къде стъпваш

Патици и патета се разхождат свободно насам натам.

Вършат работа.

Силно отровно растение…

…от което на принципа на хомеопатията и антропософията се прави лекарство за висока температура. А от копривата на същия принцип? Мехлем за изгарания.

Торене на жълт кантарион със златен прашец. Събирането на жълтия кантарион е процес от три години. През първата малките още растения се торят със златен прашец, защото кантарионът е свързан със слънцето и внася "светлина" в душата, а златото подсилва тези негови качества. През тази първа година се взимат цветовете на кантариона и от тях се прави компост за наторяването на растенията, които цъфтят отново през втората година, това се повтаря и през третата година, когато цветовете се берат за производство, от тях се правят тинктури и се използват в медикаменти: за успокоение, депресия, разтроен стомах, антисептично и тн.

Тоалетната на базата е като вход към тайната градина J


Облепиха, която още не е узряла (в зрял вид плодчетата са като оранжеви череши). Облепихата е богата на витамин C и се ползва за елексири, козметика и медикаменти. Weleda имат един единствен партньор в света за облепихата, малко стопанство в Италия, където фермерът е измислил собствен метод да обира чувствителните плодчета без да наранява ципите при брането – клоните се режат и се замразяват и чак тогава се откъсват. Така качествата им се запазват, а дървото се освежава (режат се само клони, които имат нужда, младите клони не се пипат).

Коренната система на детелините, които се засаждат между сеитбите за естествено обогатяване на почвата. Детелината живее съвместно с бактерия, която извлича азот от атмосферата, корените й стигат до 6 метра дълбочина и по този начин наторяват с кислород и азот на дълбоко преди да се засеят следващите растения. Това междинно засаждане на обогатяваща пръстта култура е и една от основните разлики с конвенционалното земеделие.

Бял имел, който расте върху ябълково дърво.

Семенцата…

…които се пъхат в процепите на дървото и белият имел, който не може да живее сам, съжителства с ябълката. Ползва се за високо кръвно налягане, кръв от носа, проблеми с менструацията.

"Кралица на нощта", екзотично и драматично растение, което цъфти веднъж само през нощта и изглежда неземно като на картинката. Цветовете се берат и се използват за лекарства за сърце.

Лекарства за настинки…

от хищни растения :)

Още един вид, чиито листа са "поръсени" с лепкава течност за заблудени насекоми.

Мимоза, която и при много леко докосване свива листенца за секунди и ги отваря отново едва след 10-15 минути, бавно и незабележимо за окото. Наричат я срамежливото и чувствително цвете, а казват и че свива листенца преди дъжд, което превръща чувствителността й в естествен барометър J


Диви ароматни рози.

Sehr shoen.

Зелен покрив на административната сграда в градините. Как действа? Растенията на покрива служат за изолация, топлят през зимата и охлаждат през лятото, а при дъждове попиват влагата.

Еберхард Грос, нашият домакин, който от 20 години работи във Weleda, отговаря за няколко държави, включително и България. Започва като студент в производството и оттогава Weleda е част от живота му.
2,5 години прекарва в Бразилия, където за първи път разбира и какво означава антропософията, философията на създателя на Weleda, Рудолф Щайнер. Неговият шеф тогава го закарва до безплатната лечебница в бедните квартали на Бразилия, където лекари антропософи правят прегледи и дават безплатни лекарства. Това, казва Еберхард, е първият му досег с философията и принципите на Weleda.

По улиците на Щутгарт
______________________
*3 тона

Фотография: Йоанна Митова и Жюстин Томс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *