Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Био за бебето

Био за бебето

Био за бебето

Кърмата е най-доброто начало за всяко бебе. Надявам се всички вече сме убедени в това. Колкото и да кърмим обаче, или пък не, идва един ден, в който трябва да започнем да храним най-скъпоценното ни с друга храна. Сред многото решения които трябва да вземем – кога да започнем, първо зеленчук или първо плод, с кой зеленчук или плод, по колко и т. н. започваме да се оглеждаме и за наличната на пазара бебешка храна. Изборът в България вече предполага и дилемата био или обикновена да бъде тя.

И какво пък толкова ви има на вас като сте расли с обикновена бебешка храна, ще кажат много баби и дядовци, по наше време нямаше био и пак станахте хора. Сигурно и тук може да се поспори, но за изборът на био бебешка ето няколко конкретни причини.

Почти във всяка конвенционална храна се откриват пестициди. Вече е доказано, че натрупвайки се в организма пестицидите причиняват редица заболявания като рак и репродуктивни проблеми по-късно в живота. Особено уязвими от това натрупване са бебетата, защото телесната им маса е много по-малка от тази на възрастните и дори на децата. Изследване в тази връзка показва, че бебета на био храна имат шест пъти по-ниски нива на пестициди в организмите си от бебета на конвенционална храна.

Друга причина да изберем бебешка храна от био производство са по-ниските нива на антибиотици и хормони. Антибиотици и хормони на растежа се дават на пилетата и пуйките по време на отглеждането им и по хранителната верига попадат директно в организма на бебето. Малката телесна маса отново прави бебетата най-застрашени от повишено натрупване. Био бебешката храна осигурява необходимите хранителни вещества без риск от натрупване на опасни пестициди, антибиотици и хормони на растежа.

Най-добрият избор, разбира се, би бил прясно приготвената храна и в София вече могат да се намерят някои сезонни продукти, с които сами да приготвим някое пюренце. За съжаление пресните био плодове и зеленчуци все още са малко и не се намират винаги по био магазините. Пазарът на готови пюрета и каши е доста по-разнообразен. Най-познати са продуктите на HiPP, които предлагат и био и конванционални бебешки храни. Сертифицирани Demeter са продуктите на немските Sunval, други европейски марки от скоро на пазара са швейцарските Holle и френските Babynat.

Последната био тенденция в САЩ е гурме био кухни за бебета, където се приготвя прясна био бебешка храна. Дано да вдъхновим някой родител – кулинар с тази новина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *