Bio.bg

Събития

Bio.bg / Събития / Мандра Harmonica

Мандра Harmonica

Мандра Harmonica

Нова мандра за био кисело мляко "harmonica" отвори в софийското село Мало Бучино.

На 26 октомври отвори врати нова мандра за производство на био кисело мляко "harmonica". В деня на св. Димитър отец Димитър освети красивата сграда на новата мандра, която се намира сред живописната природа на Мало Бучино.

Лентата тържествено бе прерязана от собствениците, Маги Малеева и Методи Методиев.

"Професионалният спорт ме научи да си интересувам от това, с което се храня. Хората, които се интересуват от здравословно хранене знаят, че в България няма почти никакъв избор от истински, чисти храни. Затова съм много щастлива, че успяхме да създадем гама от чисти и здравословни храни." каза Магдалена Малеева пред събралите се гости.

"Производството на био храни е един от основните стълбове на политиките на Европейския съюз – включително. чрез изготвянето на стандарти и изисквания към производителите, преработването на продуктите и тяхната продажба… Постигането на глобални цели често започва с конкретни действия на местно ниво – и в откриването на мандра "harmonica" аз виждам именно такава конкретна стъпка", бе написала в специално писмо по повод събитието еврокомисар Меглена Кунева.

Гостите на откриването имаха възможност да разгледат помещенията и да проследят процесите на преработка. Персоналът на мандрата разясняваше с какво киселото мляко "harmonica" е по-различно и на какво се дължи автентичния му вкус.

Киселото мляко "harmonica", което се произвежда в мандрата, се заквасва по традиционната технология за българско кисело мляко като към него не се прибавят никакви допълнителни вещества като сухо мляко, консерванти, подобрители, оцветители, овкусители. Използват се закваски, създадени от местни бактериални щамове, които не са генно модифицирани. Те осигуряват максимален брой живи млечнокисели микроорганизми и специфичен силно изразен вкус и аромат на готовия продукт.

Закваската съдържа lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus. Контролът върху качеството на суровината и готовия продукт е постоянен. Всички етапи на добиване на суровото мляко, транспортът и преработката са под постоянно наблюдение.

На този етап в мандрата се произвежда само био кисело мляко с масленост 3,6 %, но в близко бъдеще се очаква към продуктовата гама да се добавят още млечни продукти.

Млякото идва от единствените две био кравеферми в България, където животните се отглеждат според всички изисквания за био земеделие и където се полагат изключителни грижи за почвата и биоразнообразието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *