Bio.bg

Събития

Bio.bg / Събития / Чист мед

Чист мед

Чист мед

Манов, акациев, боров, горски… Най-истинският мед обаче е биомедът, който от няколко години произвеждат и българските пчелари. Тази седмица можете да опитате разликата на Празника на биологичните пчелни продукти в София.

За биологично пчеларство в България се говори от 2000 година. Днес си имаме около 20 пчелари в различни стадии на сертифициране. Те са от цялата страна – Стара планина, Средна гора, Родопите. 35 процента от територията на България е планинска и полупланинска – уникална и изключително благоприятна за производството на биологичен мед.

Към био пчеличките има много изисквания. Биомедът е добит в биологичен пчелин – в гарантирано екологично чист район, далеч от заводите и големите градове. Освен това пчеларите трябва да използват кошери, направени от естествени материали. Казано просто: кошери от дърво с екологични покрития, а не боядисани с какви да е бои. И восъкът, от който пчелите правят питите си, трябва да е чист, а не обогатяван по изкуствен начин. На пчелите не бива да се дават никакви синтетични лекарства, а само природни продукти – като мравчена киселина, естествени етерични масла, хомеопатични средства. От значение е и от какво е направен инвентарът на пчеларя, с който извлича и в който съхранява меда.

Биомедът е истинският натурален мед. Не забравяйте да погледнете за номера на сертификата или логото на сертифициращата организация върху етикетите, когато избирате. Те са вашата гаранция, че купувате чист мед, а не продукт, в който има повече химия, отколкото природа.

Ако искате да опитате разликата, идете на 1 декември /петък, 14 часа/ и на 2 декември /събота, 9 часа/ на Празника на биологичните пчелни продукти в Централните хали в София. Дали не е време да казваме не „сладък като мед”, а „сладък като биомед”.

Агролинк

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *