Bio.bg

Организации

Bio.bg / Организации / Био храни от Съединените Щати: скоро и в Европа

Био храни от Съединените Щати: скоро и в Европа

Био храни от Съединените Щати: скоро и в Европа

Ако купувате био продукти, съвсем скоро вашият избор ще се разшири. САЩ и Европейският съюз обявяват, че ще третират био стандартите, които прилагат като еквивалентни. С други думи, био продуктите от Европа ще се приемат като био и в САЩ, както и обратното. Компаниите ангажирани в производството на био храни посрещат с аплодисменти това съобщение, потенциалните пазари за тяхната продукция се удвояват.

Официалните дефиниции за „Био“ са систематизирани сравнително скоро, едва преди няколко десетилетия. Дотогава, био фермерството е повече философия, базирана на идеята за отглеждане на здравословна храна, насърчавайки естествения живот в почвата. Известни популяризатори на тази идея са: Рудолф Щайнер в Германия; сър Албърт Хауърд в Англия; Джером Родейл в Съединените Щати. Всички те стават защитници на био идеята в началото на 20-ти век.

Сам Фромартз, автор на книгата Organic, Inc. и редактор на Food and Environment Reporting Network, казва, че различните участници в това международно движение са поддържали връзка помежду си още от самото начало и са развили сходни практики.

„Избягване на пестицидите, без химически торове, ще се разчита на естествени средства, обогатяване на почвата с компост.“ казва той.

В крайна сметка, фермерите осъзнали нуждата от система за правила и сертификации, за да подсигурят използването на „Био“ само за храна произведена според тези принципи.

„Те не искали някой, използващ пестициди или химически торове да представя продукцията си за био.“ казва Фромартс.

Тези правила сега са записани в правителствени регулации. Но те са с малки разлики от двете страни на Атлантика. Така че, био продукцията от Европа не може да бъде продавана като такава в САЩ и обратното.

В резултат на това Мат Маклийн, основател на Uncle Matt’s Organic в Клермон, Флорида, дори не се опитва да продаде своите портокали или сок от грейпфрут в Европа.

„Те имат няколко различни неща, които не се позволяват, а ние ги използваме в биологичното производство.“ казва той. „Тези различия са много малки, но това е просто главоболие за нас, ако трябва да обработваме по различен начин в различни области и трябва да следим за това."

Ако Европейска компания иска да продава био шоколад в ЕС и САЩ, то производителите на какао в Западна Африка трябва да са био сертифицирани съгласно двете системи.

От 1-ви юни тези усложнения и допълнителни разходи ще изчезнат. Само с няколко изключения, това, което е био от едната страна на Атлантика, ще бъде така и от другата.
Кейтлин Мериган, заместник-секретар в американското министерство на земеделието, направи това изявление на 15.02, по време на търговско изложение на био индустрията в Германия.

„Всички се надяваха този ден да дойде, да има свободна търговия на био продукция и на потребителите да се предостави това, което искат.“ каза тя за NPR. „Стигането до този момент, означава и преодоляване на някои предразсъдъци. Много европейци имат чувството, че американските стандарти са прекалено либерални и са в услуга на големите био земеделци. Американските длъжностни лица от своя страна смятат, че европейските им колеги не правят достатъчно проверки, за да следят дали фермерите спазват правилата. След няколкогодишно сътрудничество, двете страни решиха, че тези предубеждения са погрешни. Сега те казват, че био стандартите са еквивалентни, всички малки различия ще бъдат пренебрегнати. “

Има едно съществено изключение. В Европа, на био земеделците, които работят с животни е, позволено да ги лекуват с антибиотици. Третираните животни в Европа се отделят от стадото и продукцията им не се използва през един дълъг карантинен период. В САЩ това е забранено и ще остане така. Месо или мляко, от животни третирани с антибиотици, не могат да бъдат изнасяни и продавани като био в Съединените Щати.

Био зърно от американските фермери може да потече към Европа и повече европейски шоколади и зехтин да се появят на щандовете в американските супермаркети. Представители на американското министерство на земеделието прогнозират, че в продължение на три години износът на био храни към Европа ще се утрои.

www.npr.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *