Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Една чаша биокафе, моля

Една чаша биокафе, моля

Една чаша биокафе, моля

Биопродуктите са cool. Те ти дават безценна възможност да направиш природата и организма си по-чисти. Когато излезеш от магазина с покупка с етикета “био” в торбата (платнена, разбира се), ти гласуваш за по-екологично земеделие. Така почвата, която си използвал непряко, не се замърсява с химикали, а се използва разумно от обработващите я. Едновременно с това биопродуктите са по-полезни от обикновените продукти на пазара. Те не само се пукат по шевовете от витамини, а и съдържанието на антиоксиданти е по-голямо. Ако в борбата срещу остаряването хващаш влака на антиоксидантите, то биопродуктите са един от твоите билети. Нека не забравяме и здравословните мастни киселини.

Пазарът на биопродукти в България расте. Преди година той беше бебе. Вече е като малко детенце. Някои супермаркети даже разполагат с биощандове, което определено е прогрес. Въпреки подобряването на нещата, българският биопазар има и своите минуси. В предлагането на биопродукти е зейнала огромна яма. Почитатели на биото. Нека поизлезем навън. Къде? Напълно уместен въпрос.

Обичам да излизам вечер. Понякога чувствам физиологическа нужда от това да изпълзя от дома си и с настървлението на хищна буболечка да полазя из заведенията с приятелите си. Заведенията са за социални животни, нали? Връщам се назад към лятото. Влизам в заведение в Берлин, част от чудесно изглеждащ скуот, и преглеждайки опциите за покупка на бира откривам биобира. Без никакво колебание взимам една и малко по-късно с удоволствие я надигам към устата си. Сега да се върнем отново към настоящето. С този пример далеч не исках да изразя негодуванието си от липсата на биобира в заведенията. Не…

В България няма биобира. Окей. Вдигам ръце и изпадам в период на очакване. Тя рано или късно ще дойде. Гарантирам ти го. За мен чакането не е проблем. Що се отнася до бирата когато съм в Германия ще правя като някои германци, а когато съм в България – като всички българи. Но биочаят и биокафето не са чак толкова голяма рядкост по магазините. Каквато се оказва, че са по заведенията. До този момент не си спомням да съм виждал биочай в българско заведение. 100% сигурен съм, че някъде има. Колкото до биокафето… Виж. С кафето не съм експерт. Набавям си кофеина чрез чай. Но нямам нищо против чаша биокафе някой ден да осъмне на масата на столично заведение. Съмнявам се хората да се разсърдят от появата му. Един продукт повече означава и няколко клиента повече. Затова дано на някой там му светне крушката (енергоспестяваща, надявам се) и след време да имаме възможност да ударим едно рамо на биопазара и в някое заведение. Какво да правиш дотогава? Защо не вземеш да попиташ дали на местата, където излизаш не се предлагат бионапитки. Ако питаш достатъчно пъти отговорът може и да стане положителен. И в менютата да грейне новата графа със надпис: био.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *