Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Био буркани

Био буркани

Био буркани

Тази седмица в родния био пазар се включи първата голяма верига. Наш Дом България АД, познати с консервите под марката АRO в магазините Метро, пуснаха първите си био консерви.

Няма съмнение, че това е събитие. До вчера българските био продукти се брояха на пръстите на едната ми ръка. От днес са двойно повече благодарение на консервите от домати, няколко вида чушки и корнишони на Наш Дом България. Консервите са произведени в Казанлък от изцяло биологична суровина. Сертифицирани са както производителите, така и преработвателите. Сертификатът е от Балкан Биосерт, най-голямата организация за био сертификация в България. За получаване на сертификат за био продукт производителите и преработвателите са в постоянен процес на наблюдение.

Наш Дом България печелят „зелена” точка и заради стъклените буркани на био консервите. В сравнение с тенекиените кутии и пластмасовите опаковки, бурканите са най-доброто екологично решение. Стъклото често се употребява повече от веднъж, а процесът на рециклиране, когато се стигне дотам, изразходва сравнително малко количество енергия.

Био продуктите са по-скъпи от обикновените продукти, защото липсата на торене и химична обработка прави добива зависим от прищевките на климата. Крайният продукт не позволява използването на синтетични химикали, пестициди или генно-модифицирани организми. Затова био продуктите са по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти от обикновените продукти. Избирайки био продукт, избираме качество и вкус за сметка на количеството! Не на последно място, био земеделието работи в хармония с природата и не замърсява околната среда.

Био земеделието има голямо бъдеще у нас. Според данни на Министерството на околната среда и водите повече от 80% от обработваемата земя в България е подходяща за биологично земеделие. Сега се чакат био субсидиите, които трябва да влязат в сила от 1 януари 2007. Към момента 95% от био продукцията, произведена в България, се изнася. С включването на Наш Дом България в пазара, възможностите за вътрешна реализация на био реколтата се увеличават.

Био консервите на Наш Дом България можете да си купите от веригата Метро, както и от Био Магазин „Радост” на улица „Лавеле” 21 в София.

Още статии от Bio.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *