Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Внимавай в картинката

Внимавай в картинката

Внимавай в картинката

Ако си решил да бъдеш еко и да се храниш здравословно, има само един път – започни да четеш! Но не само книги и сайтове, а и… етикети.

Сигурно и сега ги четеш, но виждаш ли ги добре? Въпросът може да се окаже безнадеждно реторичен.

Защото на много етикети пише "био", "еко", "биологично", "екологично", "произведено в екологично чист район", но храната не е биологична. Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) има събрани няколко десетки продукти, които с етикети, картинки, означения или текст претендират да са биологични, но не са.

За да може да бъде продаван с означението "биологичен", всеки продукт трябва да бъде контролиран и сертифициран от организация или фирма, която отговаря на строго определени с нормативна уредба изисквания. Освен означението "биологичен" – официалният термин на България, на етикета трябва да видите и името и кодовия номер на контролния орган. "Калинка" е логото на Министерството на земеделието и продоволствието.

Калинката обаче е по желание: производителят може да иска, а може и да не иска да я сложи на етикета. Но винаги има начин да провериш дали те лъжат с биомед, мляко от екологично чист район, биосладко, биоподправки… На сайта на bio.bg можеш да видиш как изглеждат някои от основните биознаци.

Влез и в сайта на Министерството на земеделието и продоволствието и там виж всичко, което пише за биологично земеделие: списъка на шестте организации, които имат министерско разрешение да следят дали производителите спазват биологичното производство, за което им дават й специалния сертификат за биологичен продукт; списъка на производители на биологични продукти (имена, адреси, телефони, някои даже са дали и мобилните си номера); списъка на страните, които прилагат същите правила за производство и контрол на биологични храни (не може да не се зарадваш, че и Швейцария прави като нас!); Закона за прилагането на общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, който налага глоба от 1000 до 5000 лева за фалшиви биоетикети, а когато това е юридическо лице или едноличен търговец – до 10 хиляди лева; двете наредби – за биологично производство на растения и храни от растителен произход и за биологично отглеждане на животни и храни от животински произход.

Даже и да не прочетеш всичко това, първият и най-лесен ориентир дали биото, което ни продават е наистина био или биоменте, е цената. Биопродуктите са по-скъпи от останалата продукция, въпреки че е възможно вече да се приближават, след като цените на храните поскъпнаха.

Дори да не си запален почитател на биопродукцията, защо да даваш пари за другите, обикновени храни, които са се накичили с неверен знак био или еко с тайната надежда да се хванем? Просто не купувай тези храни.

Според Закона за храните контролът върху биологичните храни на пазара е поверен на звена от системата на Министерствата на здравеопазването и на земеделието и продоволствието – добре известните ни здравни и санитарни инспектори. Докато чакаме инспекторите, ние можем да не стоим безучастни и апатични.

Първото, което може да се направи е сигнал до Комисията за защита на потребителите. Тя може да наложи административни санкции за заблуждаваща реклама – да спре етикета и да глоби производителя лъжец. Другият път е съдебно дело от потребителска организация, което Българската национална асоциация на потребителите е решена да направи.

Затова: внимавай в картинката на етикета!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *