Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Някои го предпочитат горещо

Някои го предпочитат горещо

Някои го предпочитат горещо

Нашата селекция от Fair Trade напитки за шокохолиците, за върлите кафеджии и за по-умерените поклонници на чая. С гаранция за по-траен сладък вкус.

След разгорещената дискусия по повод на материала Кафе пауза, решихме да проверим какви Fair Trade напитки се предлагат на нашия пазар и как го докарват на вкус. За тази цел посетихме щанда за био и Fair Trade продукти в магазинчето “Слънце Луна” (ъгъла на "Парчевич" и "Христо Белчев"), Елемаг и Пикадили, откъдето си набавихме материал за експеримента.

Ето и резултатите с една уговорка: “на вкус и на цвет, товарищи нет”. Няма уговорки обаче около качеството на продуктите – високо е. За него можеш да съдиш и по щемпела на италианската Fair Trade организация Commercio Alternativo. Това е вторият по големина вносител на Fair Trade стоки в Италия, с годишен оборот за 2005 г. от 4.8 млн. евро. Ако искаш да се подсетиш що е то Fair Trade, кликни тук. Още за Fair Trade кафето има тук.

Категорично пръв в топ 5 листата ни е горещият шоколад с люта чушка “Чокариби”. Има леко пиперлив вкус с много нежна консистенция. За препоръчване е да си го разбъркаш с горещо мляко, а не с вода. И не го пий преди лягане, много вдига. В една опаковка има четири пакетчета от по една доза, които съдържат кафява тръстикова захар, 25% какао на прах и 2% лют червен пипер.

На второ място се нарежда плътният чай от ройбос. Тук основното растение, с латинското наименование Aspalathus linearis, много сполучливо се съчетава с аромата на канела (10%) и портокалови кори (4%). На опаковката ще забележиш логото за биопродукт на един от контролиращите органи в Италия, а вътре ще откриеш 25 пакетчета чай по 1,5 гр.

Време е и за едно кафе. Ако имаш важни гости и трябва бързичко да им сервираш нещо по-специално, ти предлагаме Caffe Etnico с кардамон, произведено в Ел Салвадор. Моментално ще се превърне в тема за разговор, тъкмо докато си подредиш мислите. Само не се подлъгвай от омайващия аромат на кардамона, кафето е доста силно. Една опаковка съдържа 250 гр.


Следва разтворимото какао за деца Xocolè, отново с лого за биологичен продукт. Една кутия от 300 гр. съдържа кафява тръстикова биозахар от Еквадор, минимум 30% биокакао и 20% какаово масло от Боливия или Доминиканската република. Може да купиш какаото и с образователна цел. Докато детето ти си облизва шоколадовите мустачета сутрин, му разкажи за Брега на слоновата кост. На това място се произвежда повече от половината какао за световната шоколадова индустрия, поради което в какаовите плантации в кажи речи робски условия работят над 200 000 деца, като много от тях са трафикирани от Буркина Фасо и Мали.

На пето място поставяме Equo Classico, чисто кафе, 100% арабика, в опаковка от 250 гр. Произведено е в Ел Салвадор. Има много приятен вкус, към който ако се добави и малко счукан кардамон, спокойно ще оглави класацията ни. Между другото в арабския свят колкото повече кардамон слагаш в кафето, толкова по-скъп ти е гостът.

Повече информация за био и Fair Trade продукти можеш да намериш тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *