Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Има хляб

Има хляб

Има хляб

От няколко дни в София се продава първият био хляб, произведен изцяло в България. От фирмата производител съвестно отговориха на всички въпроси на Горичка.

Няколко основни въпроса за хляба, на които отговаря Мария Полихронова, продуктов мениджър на новата българска марка за био продукти harmonicа. Под тази марка, "Био България" ООД ще предлага добре познатите ни био кисело мляко и сирене, а освен тях и хляб, яйца, пресни плодове и зеленчуци.

Защо решихте да направите хляб?


Защото целта ни е да осигурим на българския пазар основните всекидневни продукти, произведени по методите на биологичното земеделие, като обърнем специално внимание на качеството. До момента предлагаме сирене, кисело мляко и зехтин. Започваме с хляб, а до няколко седмици ще предложим и яйца.

От къде е зърното за хляба?


От една малка затворена котловина в Стара Планина, до село Дъбовица, община Сунгурларе.

Има ли био сертификат?


Да. Издаден е от Балкан Биосерт ООД.

Кой го е отгледал?


Зърното е засято и отгледано от Фондация за биологично земеделие Биоселена.

Само от едно място ли е използваното брашно?


Да. В момента за производството на хляба се използват брашна от засятите в село Дъбовица 850 декара с различни култури. Ако хлябът се продава добре, ще се наложи да потърсим партньор за доставка на био брашно извън България. За съжаление в България в момента не се предлага био брашно.

Как е гледано, като е био?


Не е торено с нищо.

С какво е пръскано?


Не е пръскано с нищо.

Като не е торено и пръскано, не е ли имало проблеми?


Имало е проблеми с коне, които са изпасали пшеницата през зимата. Друг проблем е била убийствената суша, която е допринесла за много слабата реколта (около 60 кг./декар).

С какво био зърното е по-различно от конвенционалното зърно?


Много по-вкусно и по-ароматно е. Със сигурност не съдържа никакви пестициди – на тези ниви от 15 години не е отглеждано нищо. В нивите освен пшеницата има и много други треви и цветя, които в конвенционалното земеделие се приемат за враг на основната култура и се унищожават с помощта на хербициди. Тези треви добавят лек и приятен аромат на хляба.

Къде е смелено зърното?


В сертифицираната от Балкан Биосерт ООД мелница на фирма Техра ООД в троянското село Ломец.

Къде е опечен хлябът?


Във фурни „Маркос” в Божурище, София.

От кого?


От предприятие за производство на хляб „Маркос” ООД.

Как се разбрахте с фурната, те ли имаха интерес или вие ги потърсихте?


Не беше трудно. Собственикът на фурната, г-н Костанди Маркос беше проявил интерес за производството на био продукти. Той се запали по идеята за производство на хляб изцяло от биологични съставки, по традиционни начини. Това е може би мечтата на всеки мераклия хлебар.

Фурната сертифицирана ли е?


Да. И тя е сертифицирана от Балкан Биосерт ООД.

Каква е рецептата на хлябовете?


Използваме традиционна рецепта за производство на ръжен и пълнозърнест хляб.

Защо сте избрали такава рецепта? Каква е идеята?


Тези рецепти са най-подходящи за това към което се стремим – здравословен и пълноценен хранителен продукт, без никакви компромиси с качеството.

Какво съдържа хлябът освен брашно?


Освен трите вида пълнозърнести биологични брашна: тритикале, пшенично и ръжено, хлябът съдържа още натурален подобрител за ръжен и пшеничен хляб, натурална ръжено-пшенична закваска, натурална ръжена закваска, сол и мая.

Какъв е на вкус?


Ръженият има вкус на типичния ръжен хляб от едно време. Само ръж. Пълнозърнестият смес има по-обхватен вкус, усещат се отделните компоненти, много приятно съчетани.

На мирис?


Пълнозърнестият смес има лек аромат на канела, който обаче не е от канела. От смесването на различните био брашна по неведоми причини се получава миризма близка до тази на канелата.

Как изглежда?


И двата хляба са с тегло 400 грама, имат четвъртита форма и кафеникав цвят, малко по-наситен при ръжения. Цветовете се дължат на естествените цветове на брашната, омесени на тесто и преминали термична обработка. Няма никакви оцветители.

Как е опакован?


В бял хартиен плик, с малко прозорче. Върху плика е залепен етикет с пълна информация за хляба.

Защо така?


Предпочетохме хартиен плик пред найлонов. Може да бъде лесно рециклиран, стига да го изхвърлите в правилната кофа. Само трябва да отделите найлончето. Прозорчето е за да може всеки да се убеди в приятния вид на хляба, който си купува.

Какво пише на етикета?


На етикета е логото на harmonicа, името на продукта, съдържанието, информация за био сертификатите, дистрибутора, производителя, дата на производство, трайност, лога на различните организации свързани със биопроизводството, баркод. Стандартните неща.

Колко струва?


В магазините ще го намерите за 2.50 лв.

Защо струва толкова?


Организацията на био производството струва по-скъпо от конвенционалното. Това, че не се използват препарати за повишаване на реколтата се отразява на цената на суровината.

Кой колко получава от тази цена?


Брашното е 14% от цената на рафта, фурната получава 24%, етикетът и опаковката са 3%, ние взимаме 19% за организацията, маркетинга и дистрибуцията, магазините взимат 23% и държавата получава 17% под формата на данък добавена стойност. Ръженото брашно ни струва 1.40 лв/кг, третикале е 1.30 лв/кг, а пшеницата 1.40 лв/кг.

Какво е общото между хляба и другите ви продукти?


Идеята ни е harmonica да е гама от пресни и традиционни био продукти с изключителна грижа за качеството. Съобразяваме се и с факта, че всяко производство, дори и да е биологично, замърсява. Опитваме са да използваме по-малко ресурси и енергия, да намаляваме опаковките и да избираме по-лесни за рециклиране варианти.

Къде продавате продуктите?


Ние организираме цялата дистрибуция на продуктите по магазините. Имаме специални складове и превозни средства. Работим с около 60 обекта в София, Варна и Бургас, които снабдяваме всекидневно.

Сертифицирани ли сте?


Естествено. Пак от Балкан Биосерт ООД.

Къде се продава хлябът?


Като начало във вериги магазини Била, Елемаг, Хит и Фродо, както и в много малки магазини за здравословни храни, общо около 30 точки в София. Очакваме съвсем скоро хлябът да се предлага във всички големи вериги на територията на София, в които се предлагат и останалите продукти на harmonica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *