Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Кафе пауза

Кафе пауза

Кафе пауза

Тези дни цените на кафето отбелязаха най-големия спад в историята. Производителите са в шок, а компаниите продължават да отбелязват рекордни печалби. Време е за размисъл.

Ставаш рано. Адски ти се спи, а те чака работа. Знаеш какво да направиш, за да започнеш деня си добре. Посягаш към чашата кафе. Стоп. Има нещо, което трябва да знаеш за ароматната течност в чашата пред теб.

Тези дни цените на кафето отбелязаха най-големия спад в историята. Производителите са в шок, а компаниите продължават да отбелязват рекордни печалби. В Мексико много фамилии изкарват прехраната си с отглеждането на една от любимите напитки на човечеството. Поради обезценяването на суровината много от тях сега се намират в бедствено положение. Те напускат плантациите в търсене на по-добър живот. Опитват шанса си в градовете. За разлика от кафето, улеснено от Северно-Американската спогодба за свободна търговия (NAFTA), границите с американската мечта са затворени пред мексиканците.

Историята за несправедливото заплащане на работниците има и друга страна, която е не по-малко притеснителна. Значителна част от мексиканското кафе се произвежда в планински местности, където екологичният баланс е доста крехък.

Под сенките на дърветата кафето може да бъде отглеждано без употребата на химикали. Производството на кафе е по-природосъобразно от това на други растения като захарната тръстика и царевицата. И тъй като цената на кафето в момента не покрива дори и най-необходимите средства за отглеждане на растението, много фермери търсят по-доходоносна употреба на земята си. Някои изсичат горите си, продават дървения материал и дават евтино земята си под наем на големи стопанства за добитък. В други райони плантациите за кафе са превърнати в полета със захарна тръстика. И всичко това – при положение, че кафето е един от най-купуваните продукти в света!

Имай си едно наум. Пазарувайки Fair Trade (гаранция, че продуктът се изкупува според принципите на справедливата търговия) и биокафе, освен на производителите помагаш и на околната среда.

Заинтригува се? Искаш да научиш повече за кризата с кафето и за това как тя преобразява Южна и Латинска Америка? Потърси и изгледай филма Birdsong & Coffee: A Wake Up Call, който разглежда проблема от хуманитарна, икономическа и екологична гледна точка.

Това се казва кофти новина:

Докато четеш тези редове в Мексико плащат едва по 44 цента на килограм кафе. Същото кафе бива закупено от американски и европейски потребители на цени между 8 и 30 долара.

Цифра:

500 семейства на седмица се чупят от плантациите за кафе само в щата Чиапас, Мексико.

Нашият съвет:

Покажи ангажираност – поинтересувай се откъде идва кафето, което пийваш.

Още статии от Bio.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *