Bio.bg

Козметика

Bio.bg / Козметика / Основна грижа

Основна грижа

Основна грижа

Аби Уийдс от компанията за био козметика Essential care отговаря на въпросите на bio.bg.

Компанията Essential Careе основана като семеен бизнес през 2003 г. от майката и дъщерята Маргарет и Аби Уийдс. Маргарет има опит в областта на козметиката, защото прави собствена козметика още от 70-те години. Компанията е типичен семеен бизнес – Маргарет отговаря за продуктите, а Аби се грижи за бизнеса. Миналата година Essential Care спечели наградата на Кралското дружество за защита на животните „Good Business Award”.

Кое е най-точното описание на това, с което се занимавате в момента?

Продуктите на Essential Care са творение на майка ми, която е ботаник и аромотерапист. Тя винаги е вярвала, че козметиката трябва да бъде свободна от химикали и био. Тя гледаше биоградина много преди това да стане модерно. От самото начало знаехме, че ще предлагаме биокозметика, затова веднага сертифицирахме производството си. Избрахме Soil Association, защото те имат най-високите стандарти в Европа.

Кои са клиентите ви?

Снабдяваме биомагазини и магазини за козметика в цяла Великобритания. Работим и с поръчки по интернет, а отскоро имаме и няколко дистрибутори по целия свят.

Защо са важни принципите в биопроизводството?

Те са част от устойчивото развитие. От насърчаването на отговорно земеделие, чрез което отглеждаме полезна храна, която не вреди на природата, до зачитането на човешките права и правата на животните, рециклирането на битови и индустриални отпадъци.

Кое е най-голямото ви постижение досега?

Създаването на първия шампоан със сертификат за биопродукт от Soil Association.

Оттук накъде? Как виждате бъдещето на Essential Care?

Ще продължим с иновативните си продукти, за да могат все повече хора да ги използват и да живеят здравословно.

Кой е най-важният урок, който сте научили до този момент?

Човек може да постигне само това, в което вярва.

Какъв е ключът към вашия успех?

Това, че предлагаме невероятни продукти. Всичко това е благодарение на усилията на майка ми през годините и на желанието никога да не спира, винаги да продължава напред. Важно е и да си сигурен, че клиентите са доволни от теб.

Какво в работата ви доставя най-голямо удоволствие?

Щастлива съм, когато продуктите ни помогнат на някого – да изчисти кожата си от екземи например.
Това, че работя със семейството си, което ми помага да осъществя мечтата си.

Кое е най-трудното във вашия бизнес?

Липсата на законодателство, което да определя стандартите за биопродукти в козметиката. Това обърква потребителите. Те вярвата на думата „био” заради строгите изисквания за биохрани и бионапитки. Но тази дума няма покритие, когато става дума за козметика, защото всеки може да я използва снига да има 1% биосъставки. Единствено сертифицираната козметика от големите сертифициращи компании е наистина био.

Как може да бъде развит биопазарът?

За козметичните продукти трябва да бъдат въведени строги стандарти и закони, които да забраняват произволното използване на определението „био”. В пазара на биокозметика трябва да има същите изисквания, както и в пазара на биохрани. Ако това не стане, има реална опасност репутацията на био козметиката да пострада, защото потребителите ще виждат продукти с етикет „био”, които на практика са пълни с химия. Докато това не стане, потребителите са излъгани, защото често плащат повече за продукт, който има биосъставки, но не е изцяло био.

Как да убедим повече хора да пазаруват био?

Трябва да образоваме хората за спешната нужда от това да се грижат за околната среда и за собственото си здраве. Трябва да им показваме, че биохраните и биопродуктите като цяло са с възможно най-високо качество и че са нещо чудесно.

Кое е най-важното предимство на биопродуктите?

Биосертификатът е стопроцентова гаранция за произход на продукта, на която потребителите вярват.

Кои други биобрандове уважавате?

Шоколадите Green & Blacks, въпреки че те вече са част от Cadbury’s. Но те направиха много, за да популяризират сред широката публика биохраните.

Какви опасности виждате пред вашия бизнес?

Това на големите козметични компании да им бъде позволено да продължават да маркетират продуктите си като био, нищо че не са. Потребителите остават с впечатление, че качеството е едно и също и така усилията на компания като нашата остават напразни.

Кое е най-хубавото в една биоферма?

На първо място това са биоразнообразието и съхранената околна среда, но също така това са чудесни места, където децата могат да научават за биопроизводството.

Кое е най-важното предимство на биопродуктите?

Можеш да ядеш колкото поискаш без да се притесняваш за ниско качество. Вкусът също е основно предимство.

Продуктите на Essential care се предлагат в Биомаг (пл. Журналист 1).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *