Bio.bg

Козметика

Bio.bg / Козметика / Everybody’s free to wear sunscreen*

Everybody’s free to wear sunscreen*

Everybody’s free to wear sunscreen*

Към поговорката, че най-приятните неща в живота или са забранени, или са неморални или от тях се пълнее, можем да добавим “или причиняват рак”. Да, слънцето е едно от най-любимите ни неща в живота, но за съжаление е по-скоро враг под прикритие, отколкото верен другар. Изборът на слънцезащитни продукти е голям, но има няколко прости и проверени правила, които винаги трябва да спазваме, за да гарантираме на кожата си здравословен тен, вместо огненочервено изгаряне.

Както винаги първо бременните, кърмачките и децата. Направени са проучвания, които показват, че химикалите в синтетичните слънцезащитни кремове могат да се натрупат в тялото и да предизвикат действия подобни на естрогена. Изкуствените съставки на конвенционалните кремове за слънце също така могат да попаднат и в кърмата на майките. Затова за тях се препоръчва да използват изключително кремове с естествени съставки, които са на минерална основа.
Минералните агенти в слънцезащитните кремове, като титановия диоксид например, действат по различен начин от синтетичните вещества. Те остават върху най-горния слой от кожата и действат като невидим щит, който отразява слънчевите лъчи. Употребата на слънчева защита, която е със 100% минерален състав елиминира риска от развитие на фотоалергична реакция, която често се наблюдава като резултат от употребата на конвенционални кремове против слънце.
Макар на все повече продукти да пише “натурален”, “естествен” и “чист”, винаги четете внимателно етикетите, за да сте сигурни, че ще сложите върху лицето и кожата си нещо, което не съдържа доказано токсични вещества като парабени или фталати. Има научни изследвания, които предупреждават, че метилпарабена реагира с ултравиолетовите лъчи на слънцето и увеличава стареенето на кожата.

При употребата на био козметиката шансовете да развиете алергична реакция са почти минимални, но понякога кожата ви може да се окаже алергична към някое етерично масло или плодова киселина. Винаги пробвайте новите продукти на малък участък от кожата, преди да ги нанесете обилно върху лицето си.

Сред най-употребяваните съставки на био козметиката против слънце са алое вера, жожоба, слънчогледово олио и екстракт от ехинацея. Липсата на петролни продукти подсказва, че натуралните слънцезащитни кремове са подходящи и за малките деца, чиято кожа е най-чувствителна. Все пак винаги внимавайте, когато дете ви е изложено на слънце. Лекарите препоръчват бебетата под 6 месеца да не се излагат на пряка слънчева светлина и винаги да са на сянка. Не забравяйте, че дори на сянка, човек е изложен на 40% от вредната ултравиолетова слънчева радиация.

Как да изчислите препоръчителния слънцезащитен фактор (SPF) за вашата кожа?
Определете какъв тип кожа имате. Обозначеното време показва колко може да стоите на слънце без да изгорите.
Светла кожа – 10 минути
Матова кожа – 15 минути
Тъмна кожа – 20 минути

Ако сте си купили крем с фактор 20 и имате матова кожа, умножавате фактор 20 х 15 минути = 300 минути. Т.е можете да стоите на слънце с този слънцезащитен крем най-много 5 часа.
*Всеки е свободен да използва слънцезащитен крем

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *