Bio.bg

Козметика

Bio.bg / Козметика / Пелените за многократна употреба – естественият избор

Пелените за многократна употреба – естественият избор

Пелените за многократна употреба – естественият избор

Олга Дукат е председател на Сдружение "Естествено" www.estestveno.com, консултант по кърмене към Националния Комитет по Кърмене, съсобственик на електронния магазин www.estestveni-idei.com. Личен опит с кърменето, носенето на бебето, използването на пелени за многократна употреба и естествената бебешка хигиена. Богат опит в консултирането за използването на слинг и правилното носене на бебето. Майка на две деца.

Ежедневно се налага да правим избор за най-различни неща. Някои избори ги правим дори без да се замисляме, просто се ръководим от общоприетите норми в нашето общество, без да ги поставяме под съмнение. Добър пример за това са пелените за еднократна употреба, познати като памперси. Памперсите са удобни, използват се лесно, в тях дупето на бебето е сухо и се изхвърлят веднага след употреба. Изглежда, че с идването на памперсите, пелените за многократна употреба остават завинаги в миналото. Но ако човек проучи въпроса по-задълбочено, ще види ще има много причини да потърси алтернативи на общоприетото «еднократно» решение. За щастие все повече родители в развитите страни го правят.

Ето ги и най-важните причини:

Екология. Производството на пелени за еднократна употреба нанася изключително сериозен удар на околната среда. Използва се огромно количество енергия, вода и гориво, в цял свят ежегодно се изсичат милиарди дървета, от които след това се произвеждат тонове целулоза. При избелването на памперсите с хлорен газ във въздуха се отделят токсични вещества (диоксини и фурани). И след това всички тези тонове пелени и тяхното съдържимо се оказват на и без това препълнените сметища, за да се разлагат около 500 години. Разбира се, за прозводството, а след това и за прането на многократни пелени също се използва немалко количество ресурси. Но все пак екологичният отпечатък от тях е несравнимо по-малък, особено като се има предвид, че нищо не се изхвърля, а с едни и същи 10-15 бр. пелени можете спокойно да отгледате три и повече бебета.
Здраве и комфорт. Когато се използват многократни пелени, в контакт с кожата на бебето са натурални материали. Естествените материи позволяват на кожата да диша и не запарват. Много жени не харесват дамските превръзки и не биха желали детето им да изпитва подобен дикомфорт по 24 часа на ден в продължение на две години. Някои леки и по-тежки здравословни проблеми при децата се свързват с използването на еднократни пелени – това са алергии, кожни дразнения, проблеми с репродуктивната система при момчетата, енуреза и др. Има съмнения, че някои химически вещества, използвани при производството на еднократни пелени, не са напълно безопасни за бебето. Например, попиващото вещество sodium polyacrylate, което превръща течността в гел, беше изтеглено от производството на дамските тампони, защото се свързва със синдрома на токсичния шок.
Финанси. На пръв поглед пелените за многократна употреба изглеждат скъпи, но това е оптическа измама. За еднократните пелени давате много повече пари, но постепенно и неустено. На практика използването на многократни пелени може да спести на семейния ви бюджет над 1000 лв., освен това, както вече казахме, може да се използват отново.
Психологически аспект. Децата, които носят памучни пелени, усещат влагата след като се изходят и много бързо свързват двете усещания – нуждата да се изходиш и това, което следва. Според много специалисти, все по-късното приучване към гърне на децата през последните десетилетия, е свързано именно с това, че с памперси децата се чувстват сухи, независимо дали са се изходили в тях или не. Или пък проблемът все пак е в майките? Памперсите са толкова удобни, че някои от тях буквално забравят за задачата си да приучат детето към гърне и го чакат само да “узрее”.
А имат ли недостатъци?
Да, разбира се, както и всяко нещо. На първо място, ще се наложи да пускате пералнята всеки ден или през ден, особено докато бебето е малко. Освен това първоначалната инвестиция за многократни пелени е по-голяма – ще трябва да заделите приблизително между 300 и 600 лв. за пелени, в зависимост от комплекта и марката.
Когато излизате от вкъщи или пътувате, ще ви се наложи да носите повече багаж. Многократните пелени се сменят по-често от памперсите, така че ще трябва да спирате и да търсите подходящо място за преобуване на бебето. Повечето памучни пелени са по-обемисти от памперсите. Възможно е да се наложи бебето да носи с един размер по-големи дрешки. Също така минус е, че натуралните пелени не се продават във всеки магазин. Но пък изборът на многократни пелени българския пазар вече е достатъчно голям.
Как да избера?
Огромното разнообразие от марки, модели, материи, цветове и размери на пелените и аксесоарите понякога обърква майките. Пелените, които се предлагат могат да се разделят най-общо на три основни категории:
1. Система от две части. Системата включва попиваща вътрешна пелена от натурален плат и непромокаеми гащички. Вътрешната пелена може да е ушита като гащички от попиващ плат с копчета или лепенки или да е правоъгълна и да се сгъва по различни начини. Правоъгълните пелени са ушити така, че в средата си имат повече пластове и попиват повече, отколкото отстрани. Независимо дали пелените са като гащички или са правоъгълни, отгоре се слагат допълнителни непромокаеми гащички, задачата на които е да не пропускат влагата навън. Материите варират – гащичките може да са найлонови или от полиестър. Най-естественият и дищащ вариант за такива горни гащички е вълната. Тя притежава невероятното свойство да попива влагата, да не пропуска навън и да не запарва.
2. Пелени с джоб. Това са гащички с джоб, в който се пъха попиващо парче от няколко пласта попиващ плат. Самите гащички имат два слоя – външният е непромокаем, а вътрешният е от специална материя, която държи кожата на бебето суха.
3. Всичко в едно. Най-лесният вариант са така наречените пелени “Всичко в едно”. От наименованието им става ясно, че при тях всички пластове са зашити заедно и се слагат най-лесно. Основният им минус е, че изсъхват по-бавно.
Материите, от които са направени пелените и подложките също са различни – от органичен памук, бамбук, коноп, микрофибър, плюш. Понякога имат слой от полиестър, който е непосредствено до кожата на бебето и я държи суха. Пак за тази цел и за да не се цапа пелената повечето марки предлагат разграждащи се подложки, които могат да се изхвърлят в тоалетната, без да вредят на околната среда. В зависимост от размера пелените и гащичките се делят на универсален размер и с размери. Универсалният размер излиза доста по-изгодно, но пък може да не пасне добре на бебе под 3,5 кг.
На практика
Колко броя пелени ще са необходими зависи от различни фактори, но обикновено 15 броя ще са достатъчни за новородено бебе, при условие, че пускате пералня всеки ден. Ако не разполагате със сушилня, а времето е влажно е добре да се запасите с повече бройки. Когато бебето стане по-голямо, ще са необходими по-малко пелени, особено ако се практикува естествена бебешка хигиена.
Повечето пелени се перат на 60 градуса, може да се перат и заедно с другите дрехи (ще е нужно предварително изплакване, ако са изцапани). Придобиват максимална попиваемост след 2-3 и повече пранета. Прахът, с който се перат пелените за многократна употреба, е от значение. Ако е подбран правилно, ще позволи на пелените да се запазат като нови максимално дълго. Не е добре праховете да съдържат оптически избелители, както и да не са на базата на натурален сапун. Няма нужда от много прах. Не бива да се използват омекотители, препарати за премахване на петна, не бива да се избелват. За омекотяване може да се изполват сода и оцет. Изсушаваните на въздух пелени ще се запазят по-дълго. От сушилнята пелените излизат по-меки. Кремовете против подсичане намаляват попивателната способност на пелените. Ако дупето на бебето се зачерви, опитайте да използвате по-малко прах, да изплаквате по-добре, да сменяте пелените по-често и да правите повече въздушни бани.
Успех на всички родители, които търсят екологични решения в отглеждането на децата си!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *