Bio.bg

Козметика

Bio.bg / Козметика / Огледален свят

Огледален свят

Огледален свят

Стремежът ни към красота е причина за огромната индустрия на синтетична козметика. Защо е хубаво да познаваме продуктите, които използваме?

Стремежът към красота е естествен порив за човека. Този порив е и причината за една огромна синтетична индустрия със свои специфични отпечатъци – тестването върху животни и излагането на широк кръг изкуствени вредни химикали с недоизяснени странични ефекти за здравето.

Появяват се все повече биопродукти и в този печеливш бизнес, но ги има и проблемите с купищата излишни опаковки, кухите рекламни обещания и вечната смяна на модните тенденции, които никак не пасват на идеята за устойчиво развитие.

И в тази индустрия се налага теорията, че естественото е по-добро, че хармонията с природните сили създава по-качествени продукти, а биосъставките, извлечени от околната среда, но и с грижа към нея, отговарят най-адекватно на естествените нужди на кожата и косата ни.

В крайна сметка ние сме тези, които избираме продуктите, с които се грижим за тялото си. А нашият избор има силата да промени козметичния пазар.

Ако предпочитаме сертифицирани биопродукти, имаме гаранция, че те са направени и опаковани без употребата на синтетични химикали или генномодифицирани организми.

Много такива биофирми правят козметиката си с мисъл за околната среда – с биоразградими опаковки и без тестване върху животниGreenpeople, Weleda, Miessence, Burtsbees, kissmyface. Сайтът happyhippie.com препоръчва още такива компании.

Много търговци напоследък твърдят, че правят "натурални" продукти, но на практика, за да се нарича един продукт “натурален” е достатъчно да има 1% натурални съставки.

Затова по-добре е винаги да търсите печат за „био”, както е определено да се наричат "organic" стоките у нас, на фирмата-сертификатор.

И на нашия пазар вече има биокозметика – освен отделните биосерии на някои западни фирми като L’Occitane например, компанията Ecomaat прави българска биокозметика от етерични масла – най-лесно може да се поръча по телефона или онлайн.

С етеричните масла и биозехтин можем и сами да си забъркаме качествени и чисти домашни кремове, парфюми и мазила – рецепти и съставки, полезни за кожата има на www.makeyourcosmetics.com.

Иначе за козметиката, която вече ползваме, сигурната проверка дали е ок е на www.wen.org.uk или www.nottoopretty.org и http://www.ewg.org/reports/skindeep/.

Хубаво е да не замесваме животните в нашите експерименти и то без да ги питаме дали са съгласни.

Затова си струва усилието да търсим на етикета логото на Humane Cosmetics Standart – заек и звезди – това е международно призната гаранция, че продуктът не е тестван върху животни в нито един етап от направата – www.bwcindia.org и www.buav.org.

Накрая спокойно можем да се погледнем в огледалото и да се наслаждаваме на ефекта… на биоефекта.


Warning: Use of undefined constant wp_related_posts - assumed 'wp_related_posts' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/biobgx6f/subdomains/blog.bio.bg/wp-content/themes/bio.bg.2014/single.php on line 42

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *