Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Месо без антибиотици

Месо без антибиотици

Месо без антибиотици

Няколко причини за забраната на използването на антибиотици в биоживoтновъдството.

Откриването на антибиотиците е революция в медицината и без съмнение спасява милиони животи. Но днес антибиотиците рядко се използват с тази цел. Често прибягваме към тях за дребни здравословни проблеми. При отглеждането на животни те се използват главно, за да компенсират неестествените условия, при които те се гледат. Използвайки антибиотиците повече отколкото е необходимо, на практика насърчавамеразпространението на инфекции и съответно не използваме по предназначение едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Какви са последиците от прекомерното използване на антибиотици в селското стопанство? Отдавна е известно, че злоупотребата с антибиотици в отглеждането на животни води до създаване на резистентни бактерии, които причиняват различни форми на хранителни отравяния. Такава бактерия е салмонелата. Нови научни изследвания цитирани от английската фондация за биологично земеделие Soil Association, са категорични, че интензивното животновъдство носи вина и за две нови високорезистентни бактерии – нова разновидност на MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus), бактерия, която се разпространява бързо, включително между хората, и нова, почти неизлечима разновидност на бактерията E.coli, коята е причина за много смъртни случаи, особено сред по-възрастните хора.
MRSA
Бактерията MRSA се разпространява с огромна скорост сред животни отглеждани по метода на интензивнотоживотновъдство. В Холандия тя поразява 39% of прасетата и почти 50% of фермерите, които работят с тях. Статистиката сочи, че в болниците в Холандия една четвърт от всички случаи на MRSA са причинени от животинската разновидност. В Холандия фермери не се допускат до болничните отделения без предварителни изследвания за MRSA. MRSAе открита при 20% от пилета, крави и прасета. Според холандското правителство прекомерната употреба на антибиотици в животновъдството е основният фактор при развитието на тази високорезистентна бактерия. (Dr C P Veerman, Dutch Minister of Agriculture, Nature and Food Standards, Letter to Dutch Parliament December 2006)
E.coli
Изследвания сочат, че през последната година се е появила и нова разновидност на E.coli (Extended-Spectrum Beta-Lactamase – ESBL). E.coli е един от главните виновници за инфекции на респираторния тракт и отравяния на кръвта. Във Великобритания близо 10% от респираторните инфекции са причинени от новата разновидност на E.coli – ESBL. Според английското министерство на здравеопазването за 30% от заболелите от тази бактериална инфекция има опасност за живота. Този тип резистентна бактерия може да се срещне в голяма част от фермите за интензивно селско стопанство и се смята, че така се пренася върху хората.

В биоживотновъдството употребата на антибиотици е забранена. За лечение на животните се използват хомеопатични лекарствени средства и фитотерапевтични препарати – растителни екстракти и есенции, микроелементи. Биомесото, което вече се продава и в България, е единственият сигурен начин да избегнем бактериални инфекции от типа на Е.coli и MRSA.

Още статии от Bio.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *