Bio.bg

Козметика

Bio.bg / Козметика / Козметици

Козметици

Козметици

Ecomaat е българска фирма за био козметика. Произведена в България. И засега е единствената био козметика на нашия пазар.

Оказа се, че и в България могат да се намерят био козметични продукти, на всичкото отгоре тези продукти са български, само че намират доста по-добра реализация в чужбина. Говоря ти за продуктите на Ecomaat, направени от етерични масла по абсолютно всички изисквания за био продукти в света, както си му е редът.

Запознай се с Атанас Кръчмаров, управител на първата фирма-производител на био козметика в България.

Къде точно са масивите, колко са големи и какво гледате?

Масивите на фирма Ecomaat се намират в землището на село Мирково, където са и дистилерията, и производственият отдел. Отглежданите от нас етерично-маслени култури са роза, лавандула, мента, салвия, маточина, хисоп и други, на площ от около 300-320 декара. Заедно с големия брой диворастящи билки и растения, общият брой на етеричните масла, които произвеждаме е над 20, като всички са сертифицирани като “биологични”.

Какви са изискванията към един био козметичен продукт? Какъв процент от съставките трябва да са био?

Съставките на козметичните продукти от серията SPA MAAT PRODUCTS са 97-100% биосертифицирани.

Кой ви сертифицира и как си избрахте сертифициращата компания?

Сертифициращият орган съгласно европейските стандарти е фирма LACON GmbH от Германия, а съгласно американските норми е фирма ETKO от Турция. И двете фирми имат представител за България, а избора ни се спря върху тях, тъй като в момента когато започнахме, все още нямаше акредитиран орган в България.

Към кого са ориентирани продуктите ви?

Продуктовата линия SPA MAAT PRODUCTS е ориентирана към модерната жена, търсеща най-чистото и натурално усещане. Не държим на националност – имаме клиентки с руски произход, ползвали продуктите ни в Англия и купуващи ги от България. Преди години, когато започнахме производството си, решихме да предложим на българската жена достъпно и истинско розово масло – най-ценната съставка на редица козметични продукти на множество производители. Но защо българското розово масло да се изнася зад граница и после да се връща стократно по-скъпо, включено в парфюми, кремове и лосиони на чужди фирми? Отговаряйки си на този въпрос, решихме част от розовото масло, което произвеждаме, както и още над 20 вида етерични масла да са активните компоненти на нашата серия.

Има ли причина да не произвеждате кремове (бяла козметика)?

За момента не възнамеряваме да произвеждаме кремове, защото нашите продукти за лице напълно заменят употребата и нуждата от конвенционална (бяла) козметика.

Какви продукти за бъдещи майки разработвате?

Продуктите за бъдещи майки са течна козметика, базирана на последните тенденции и изследвания в областта. Насочени са към съпътстващите бремеността проблеми – образуване на стрий, дехидратация на кожата, намаляване на основни и необходими вещества и съставки в организма и следващите от това неудобства. В настоящия момент решаваме концепцията на опаковка и дизайн, след което продуктите ще бъдат пуснати на пазара – най-вероятно в специализираните магазини.

Интересува ли се българинът от биологични козметични продукти?

За съжаление, продуктите на нашата фирма намират по-добър прием в чужбина, където био е "lifestyle", въпреки че нашата козметика се предлага и в част от най-добрите български спа, хотели и салони. Все още българският потребител не се интересува от биологични продукти, защото на този етап, това не му говори нищо. По-скоро, търсенето в козметиката е на основа етикет – по подразбиране се предпочита произход Лондон, Париж, Ню Йорк… Но точно там, "на запад", на етикета търсят знака за био сертифициран продукт. Поради този факт ние продаваме повече в чужбина, защото там ценят и плащат за това. Очакваме в скоро време биотечението да навлезе и в България.

От къде да си купим продуктите ви?

Продуктовата линия е разработена и предвидена за професионална употреба в салони за красота, спа и т.н. Крайният клиент принципно закупува продуктите от там – най често те се включват в различни спа процедури за лице и тяло. За употреба в домашни условия, клиентът отново купува продуктите от салона, който посещава. Възможно е и поръчка от онлайн магазина на фирмата ни www.ecomaatshop.com или директна поръчка по телефон. Следва доставка в рамките на 72 часа за цяла България и наложен платеж при получаване. Фирма Ecomaat не разполага с търговски обекти за директна продажба.

Какви реакции имахте на най-голямото световно изложение за био продукти Biofach?

Участието на Ecomaat на Biofach утвърди позициите на фирмата като доставчик на биосертифицирани масла. Относно крайните продукти (козметика) в момента преговаряме с фирми за ексклузивно дистрибутиране в САЩ, Австралия и Швейцария.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *