Bio.bg

Организации

Bio.bg / Организации / Нови пестициди водят до колапса на пчелните популации

Нови пестициди водят до колапса на пчелните популации

Нови пестициди водят до колапса на пчелните популации

„Колапсът на пчелните семейства“, може да е причинен от ново поколение Невротоксични пестициди.

Пчелите имат основна роля в опрашването на растенията и спадът на популацията им представлява сериозна заплаха за земеделието. Както медоносните, така и дивите пчели са засегнати от въздействието и на неоникотиноидите (имидаклоприд, клотианидин и фипронил), които в малки дози, дори да не ги убият, могат да доведат до загуба на ориентация и намаляване устойчивостта на пчелите към паразити и гъбични патогени.

Две проучвания потвърждават опасностите от невротоксични пестициди.

Една трета от британските обработваеми площи (приблизително 1,3 млн хектара) са третирани с тези химикали през 2010 г, в САЩ площите са още по-големи. Химическите съединения, които атакуват централната нервна система на насекомите имат сериозна заслуга за бързата загуба на възрастни пчели от пчелната колония и „Синдром на празния кошер” явление, при което цялата популация на кошера изчезва. Много пчелари са убедени, че новите пестициди са причина за спада. Във Франция, Италия и други страни, те са били забранени. Във Великобритания и САЩ обаче тяхната употреба продължава.

При опитите, проведени от проф. Дейвид Гаулсън, ръководител на екипа в Стърлингския Университет, пчелите са изложени на “реалистични и полеви” нива имидаклоприд. Резултатът е, че растежът на колонията се забавя, отглеждането на пчели-майки (царици), намалява с 85% в сравнение с колонии, неизложени на пестициди.

Френското изследване, ръководено от Микаел Анри от Националния институт за агроизследвания INRA в Авиньон, проучва друг неоникотиноид: тиаметоксам. Под негово въздействие способноститие за навигация и насочване на пчелите са сериозно засегнати, до степен, че вероятността пчелата да загине докато е извън кошера се увеличава до два-три пъти.

Професор Дейвид Гаулсън заключава, че е “налице спешна необходимост от разработване на алтернативи на широкоизползваните неоникотиноидини пестициди за цъфтящите култури”.

“Silence of the Bees” – “Мълчанието на пчелите” – (2007)

The Independent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *