Bio.bg

Земеделие

Bio.bg / Земеделие / Био земеделието може да изхрани света

Био земеделието може да изхрани света

Био земеделието може да изхрани света

Шест причини да сме убедени в това

Купуването на био продукти е действие, водещо до промяна, но също така е сравнително лесно. Слагаш био храните в количката, плащаш и се прибираш вкъщи с храна която те кара да се чувстваш добре. Защитата и подкрепата на този избор са малко по-сложни. В началото, тенденцията беше да се атакува качеството на биологично произведените храни – наядени от бубoлечки листа маруля и струпеи по ябълките. Само за 20 години, критиките се превърнаха в пълна противоположност – био храната е гурме и само за богатите.

Последните сплашващи тактики за “изхранване на света” бяха наистина добър начин, за големите агропроизводители, да заглушат всички аргументи, неподдържащи техния земеделски подход. Ние виждаме това да се цитира като факт, отново и отново, на масата за хранене, в кухнята, край рафтовете на магазините за хранителни стоки.
Ето няколко причини, защо нямаме нужда от супер химически продукти или ГМО за изхранването на света:

1. Химическото земеделие не може да изхрани света и в момента. След повече от 70 години фермерство, базирано на химикали и петролни продукти, около 1 млрд. души в днешния свят са недохранени или гладуват.

2. С конвенционално земеделие са необходими 3 калории енергия, за да бъде създадена 1 калория годна за ядене храна. Фактите от доклада на Института за обществено здраве на Джон Хопкинс Блумбърг, САЩ дори не включват енергията използвана при транспорта и преработката. Сегашната ни система разчита на практики, които в действителност намаляват ресурсната база, необходима за да ги поддържа.

3. Биотехнологичните култури не могат без скъпи хербициди, пестициди, торове и напояване. Макар и изключително продуктивни в идеални условия, те поглъщат невероятни количества ресурси в процеса на производство.

4. Биологичните методи могат да доведат до реколти с 180% по-големи от традиционното земеделие в общности, които се борят за изхранването си. Въпреки че населението в световен мащаб е във възход, населението в развития свят в действителност намалява. Голяма част от растежа е в развиващите се страни, където биологичното земеделие е с показатели за най-благотворен ефект.

5. Според доклад от Организацията на обединените нации бихме могли да удвоим производството на храни само за 10 години, с използване на органични практики и други агроекологични методи на отглеждане.

6. Биологичното фермерство създава ресурси, необходими за добива на храни, докато конвенционалното земеделие ги унищожава. Конвенционалното фермерство изсмуква хранителните вещества от почвата, изцежда нашите водни запаси и разчита до голяма степен на изкопаеми горива. Биологичното земеделие образува по-качествена, по-самостоятелна почва, създава чиста вода, рециклира хранителните вещества и ни оставя с по-чиста атмосфера.

Биологичното земеделие не само има силата да изхрани света, но и да го храни добре.
______________________
Марк Смолуд, Изпълнителен Директор на Институт Родейл

Снимка: Ади Петрова

Maria’s farm country kitchen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *