Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / In biovino veritas

In biovino veritas

In biovino veritas

Каква наистина е разликата между конвенционалните и био вината? Огромна, ако съдим по калифорнийците Bonterra, които са вече и на българския пазар.

За очарованието на доброто вино няма думи. По-неуспешните опити да се опишат вкусовите му качества водят до тромави сложнодумства, които извикват леко повдигане на веждата у старателния читател на етикети и делово преминаване към операцията с тирбушона. Има разбира се и малко по-успешни писателски опити, които не си правят илюзията, че могат да напипат точните думи за вкуса на искрящата течност, и затова просто те пренасят на мястото, където гроздето е трупало своите впечатления. От слънцето, вятъра и дъжда, от смяната на сезоните, от ръцете на гроздоберачките, от присъствието на птици и пеперуди, от богатството на почвата. Обикновено в тези идилични картини не се споменават някои по-трудни за преглъщане практики, навлезли през последните 50 години в конвенционалното винопроизводство. Като например това, че гроздето е една от най-обилно пръсканите култури и голяма част от използваните за тази цел химикали неизбежно попадат в утайката на виното. По груби сметки винопроизводителите използват 17 различни вида пестициди, хербициди и фунгициди. Не усещате ли как доминират тоновете им в дългия окръглен послевкус?
В момента на българския пазар се предлага и биовино на водещата калифорнийска марка “Бонтера”, носещо тежкия печат за биологично отгледан продукт на Американското министерство на земеделието. Това е новата тенденция във винопроизводството в Европа и Щатите и макар конвертирането на едно стопанство да вдига разходите с 5 до 10 процента през първите три години, щемпел за био имат 30, 000 хектара лозя в Италия, 15, 000 хектара във Франция и също толкова в Испания. Това гарантира, че виното е направено от грозде, отгледано без изкуствени торове и всевъзможни „циди”. А по отношение на преработката не се допуска използването на обратна осмоза, прекомерна филтрация или добавяне на захари, овкусители и оцветители. Много органични производители предпочитат също дивите маи за процеса на ферментация. Използването на сулфити е силно дебатиран въпрос сред органичните винопроизводители. В Щатите етикетът “био” означава, че във виното няма добавени сулфити. Вината, в които има добавени сулфити, но иначе са произведени по биологичен начин, се етикират като “вино, произведено от биогрозде”.
Що се отнася до най-важното – вкусът, биовината са просто превъзходни. В това убеждава една разходка из лозята, където компанията “Бонтера” отглежда първоизточника на омайващата напитка. Огромни черни орехови дървета ограждат двете страни на пътя, който води към 60-хектаровото лозе “МакНаб”. Италиански върби топят клоните си в поток, който пресича лозето. Навремето тези върби са се използвали за връзване на лозята, но сега са оплетени в ограда около зеленчуковата градина. На стратегически места са разположени над сто къщички за птици, в които живеят лястовици и сини сиалии, вещи ловци на всякакви вредни насекоми. Свободно разхождащи се кокошки обират ларвите и почвените вредители, а фермата се радва и на редовна доставка от пресни яйца. Дори и плевелите са впрегнати в работа. Първоначално ги изкореняват, защото смятат, че се конкурират с лозята, но сега се отглеждат детелини, грах, синап, горчица и типичните за Калифорния диви цветя. Те едновременно наторяват почвата и я раздробяват. Богатите на нектар растения привличат благотворните насекоми, които са превантивно средство срещу неприятели. Тежката глинеста почва в региона се олекотява със създадения в стопанството компост.
Друга част от гроздето на “Бонтера” идва от 378-акровото ранчо в Хопланд. Това стопанство е сертифицирано като биодинамично, една разновидност на органичното винопроизводство, което се базира на философията на австрийския учен Рудолф Щайнер (1861-1925). В допълнение към биопрактиките като ротация на културите и компостиране, биодинамичното земеделие се съобразява с ритмичното влияние на слънцето, луната, планетите и звездите, за да подсили аграрната екосистема. Но това вече е магия за много напреднали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *