Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Въпросът за цената

Въпросът за цената

Въпросът за цената

Защо наистина био храните са по-скъпи от конвенционалните? Ето няколко причини.

Да си го кажем направо – често биопродуктите са по-скъпи и това ни спира в избора. Но това си има логично обяснение – при биопроизводството не се използват пестициди и това налага да се измислят алтернативни методи за справяне с вредителите, има повече ръчен труд и често добивът е по-малък. При отглеждането на животни, освен че антибиотиците са забранени, има и ограничение за максималния брой животни, които могат да бъдат отглеждани на един хектар земя. За разлика от конвенционалните производители, биопроизводителите често зависят от прищевките на природата.
Допълнителен проблем е мащабът на пазара. Когато организация, транспорт, реклама и логистика се правят за малък пазар, като българския, то тези разходи се делят на много по-малко продукти и товарят цената. Логично е с разрастването на дяла на био продуктите, цената им да се доближи до тази на конвенционалните.
Друг проблем е слабият качествен контрол върху конвенционалното производство в България. Злоупотреби, заобикаляния на закона и корупция в контролните служби, позволяват на производителите да предлагат още по-евтини продукти, естествено за сметка на здравето на клиентите си.
Биопродуктите не изглеждат така скъпи, ако се замислим за косвените разходи, които имаме във връзка с конвенционалното земеделие – като се започне от пречистването на водите, замърсени от отровни препарати, изкуствени торове и антибиотици и се стигне до нарастващите здравословни проблеми, свързани с консумацията на непълноценна и замърсена храна. Излиза, че биопродуктите съвсем не са чак толкова скъпи, и най-важното са много по-здравословни и вкусни.

Още статии от Bio.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *