Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Чисто мляко

Чисто мляко

Чисто мляко

Ако си фен на Био кисело мляко, сигурно искаш да знаеш какво точно стои зад симпатичните кофички. Сега ще видиш.

Млякото в кофичките е от първите, и засега единствени, сертифицирани био кравеферми в България. Те, представи си, са само две и са в непосредствена близост до Троян. Първата ферма, в село Добродан, е на Иван Данчев и има био сертификат от 2002 г. Иван е получил сертификата както навсякъде по света, след три-годишен период на преход от конвенционално към био селско стопанство. Иван гледа 52 крави и трийсетина телета. Храни ги по всички изисквания на био бранша – 95% от храната е био фураж, а пасищата имат био сертификат. Когато му гостувах преди известно време Иван готвеше документи за био субсидии. Повече от всеки производител той разчита на тези пари, защото работата е трудоемка, фуражът скъп, грижата за кравите не позволява рутинното използване на хормони и антибиотици – а това са все неща, които увеличават производствената цена.

При Иван вечно е пълно с посетители. Балкан Биосерт, които сертифицират млякото, често го навестяват за задължителните био проверки, но не липсват и медиите, особено чуждите. Био производителите като Иван все още се броят на пръсти в България и чуждите медии обичат този тип позитивни истории. Но голямото събитие за фермата е участието всяка есен в Празника на био земеделието в София. За него Иван пристига с няколко от кравите си. Целта е да ги запише за конкурса „Мис крава”. Иван ми показва миналогодишната победителка, Пена, която кротко преживя на полянка край фермата.

Конкуренция на Иван засега са само кравите на Николай Чернокожев, негов близък приятел, който се грижи за втората био ферма в България, в близкото село Белиш. Николай се движи с около три години закъснение. В момента той има двайсет крави по-малко от Иван и мисли да закупи био крави от Франция, за да може да разраства фермата по-агресивно. Цената му се вижда висока, но пък бизнесът иска инвестиции. Николай също редовно участва в Празника на био земеделието, с други думи добро място да си побъбриш с хората, които отглеждат киселото ти мляко.

Та точно млякото от тези стотина крави от Белиш и Добродан намираш в кофичките Био кисело мляко всеки ден. Хубаво е да знаеш, че мандрата, която кваси, също има сертификат за био производство и се следи редовно. При всички случаи можеш да си сигурен, че в кофичката ти няма хормони, антибиотици, всевъзможни добавки и подобрители, да не говорим за сухо мляко. Плащаш само за чистото мляко от няколко супер готини крави, които си имат имена, а една от тях, Пена, дори е „миска”.

Био България

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *