Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Култура и агрикултура

Култура и агрикултура

Култура и агрикултура

За първия биомагазин в румънския град Сибиу и една идея в подкрепа на производителите на екологично чисти продукти по нашите земи.

Тази година румънският град Сибиу/Херманщат е културна столица на Европа. Всъщност румънски е малко неточно – градът е основан от германски заселници през 1190 г. и до преди Чаушеско е бил най-важният германски етнически град, както и политически център на немците в Трансилвания. Затова днес румънското име на града – Сибиу, се използва наравно с немското – Херманщат. Няма да навлизам много на дълбоко в историята на това място, макар тя да е виновна за дългия списък от челни места, които заема градът. Сибиу се перчи (хронологично) с първата болница, училище, аптека, фабрика за хартия, печатна книга на румънски език, театър, хомеопатична лаборатория, музей, електрификация, далекопровод и зоопарк в днешна Румъния.

В Сибиу отваря и първият и засега единствен магазин за биологично произведени продукти в страната. Хората в града знаят за него и веднага изброяват дните от седмицата, в които е отворен. Този магазин е и едно от силните ми преживявания в тазгодишната културна столица на Европа. Казва се Biocoop и започва преди три години като кооператив от седем производители, учили или работили известно време в чужбина. В момента те вече наброяват дванайсет, като всички са сертифицирани от румънския контролен орган Ecoinspect. Стопанствата, които обработват са по-скоро малки, като площта им варира от половин до 16 хектара. Три пъти в седмицата в 11.30 предиобед фермерите доставят стоката си в магазина на ул. Аврам Янко 11 (съвсем близо до централния площад) и до края на деня тя вече е изчезнала от рафтовете. Ръжен и пшеничен хляб, различни видове зеленчуци, зелени мерудии, чайове, сладка, мед и млечни продукти. Цените не са много по-високи от тези на традиционно произвежданите стоки. Самият магазин е малък (2×4 м), семпъл и прави впечатление с две неща – свежите продукти и постоянният наплив от купувачи. Основните клиенти са румънци от всички възрасти, има и малък процент чужденци-туристи.

Зад щанда стои г-жа Харле, председател на кооперацията, хубава и сериозна дама, която – веднага се вижда – е стъпила здраво на земята. По професия е агроинженер и в момента се занимава с производство на пшеница и ръж, също така отглежда биволи. Преди да се заеме с кооперацията, е работила осем години във Франция като производител на био грозде и вина. Питам я дали намира някаква разлика между двете страни и тя ми отговаря, че разлика няма, навсякъде се иска много работа. Единствено може би в Румъния бюрокрацията е по-тежка. Имам голям, късмет, че говори малко английски, тъй като – за разлика от немския – този език изобщо не е популярен в района. От немскоезичния свят са и повечето организации, които подпомагат местните фермери с обучения или финанси:

Фондация Швайсфурт – Мюнхен
Фондация Софтуер – Дармщат
Общество за техническо сътрудничество – Германия
Фондация “Ученици помагат за по-добър живот”
Фондация Авалон – Холандия
Асоциация Кокопели – Франция

В района се намира и първата екологична тренировъчна ферма в Румъния – Topa/Boiu с билкова градина, собствено кафене и магазин. Фермата е отворена за посетители и посреща гостите си с чаша био вино и сладки.

Накрая нарочно ще пропусна бързите сравнителни заключения от типа кой е по-напред, които са много на мода откакто България и Румъния поеха по пътя на евроинтеграцията, защото смятам, че по-важният въпрос е как. Това е и въпросът, който отличава една култура от друга. И точно тук ще предложа една простичка идея, от която в Прага се ражда цяла верига с биомагазини със зашеметяващо богат асортимент от продукти. Ако ти и твоите приятели държите на екологично чистите храни, можете да се свържете с малки био производители в близост до мястото, където живеете – тук визирам най-вече по-големите градове, и да си създадете своя неформална снабдителска мрежа. По този начин ще знаете точно от къде идват всеки плод, зеленчук или пържола в чинията ви, ще дадете едно рамо на малките земеделски стопанства, а може и да окуражите повече фермери да се захванат с биоземеделие.

Ето и други полезни организации в Румъния:

Фондация за култура и екология

Фондация Адепт – организация за опазване на околната среда и устойчиво развитие
Портал на екологичните агропроизводители в Румъния
Национална федерация на екологичното земеделие
Асоциация на биоземеделието в Румъния
Асоциация на екотуризма в Румъния

Още статии от Bio.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *