Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Голямо мазало

Голямо мазало

Голямо мазало

Мазнините са едни от основните източници на енергия. Те са и източник на някои незаменими мастни киселини. Кои са полезните сред тях?

Мазнините са източник на някои незаменими мастни киселини като линоловата и линоленовата, които придават еластичност на кръвоносните съдове и спомагат за изнасяне на излишния холестерол от организма. Освен това мазнините помагат за абсорбирането на мастноразтворимите витамини А, D, E и К. Те подобряват вкуса и усвоимостта на различни хранителни продукти, а при недостиг на мазнини в храната се нарушава обмяната на веществата.

С храната ние приемаме различни видове мазнини, някои от тях обаче не са особено полезни – например хидрогенираните растителни мазнини. Маргаринът е най-добре познатият им представител. Това всъщност са течни растителни ненаситени мазнини, превърнати в твърди чрез прибавяне на водородни атоми. При този процес обаче те се изменят в транс мазнини. Хидрогенираните мазнини са създадени като по-евтина и уж по-здравословна алтернатива на наситените мазнини (тук кравето масло е добър пример), но в последствие се появяват доказателства, че транс мазнините са по-вредни от наситените мазнини, тъй като имат свойството да увеличават нивата на лошия холестерол и да намаляват нивата на добрия, нещо, което води до запушване на кръвоносните съдове и увеличаване на риска от инфаркт. Могат да се открият в много от готовите храни.

Наситените мазнини повишават нивата на лошия холестерол (и тези на добрия, де). Съдържат се в месните и млечните продукти, а освен това и в палмовото, кокосовото и кравето масло. Всъщност те са полезни, но консумирани в умерено количество.

Моно- и полиненаситените мазнини се съдържат в рибата, ядките, авокадото, маслините, зехтина, слънчогледовото, сусамовото и царевичното олио, тиквеното и лененото семе. Те намаляват нивата на лошия холестерол и са особено полезни за нас (мозъкът ни например е 60% мазнини).

Това се казва новина:

Основната мастна киселина в кокосовото масло е лауриновата киселина, която е една от главните съставки на майчиното мляко и която има много силно антимикробно действие.

Цифра:

24 000 са ресторантите в Ню Йорк, от свръх луксозните до бързата закуска. На всички тях от лятото на 2007 г. им е забранено да използват транс мазнини, а от лятото на 2008 г. трябва да елиминират всички храни, съдържащи транс мазнини.

Нашият съвет:

Когато готвиш, добавяй мазнината на финала, тъй като повечето мазнини (с изключение на кокосовото масло) се окисляват бързо и губят от качествата си. Най-добре е да не минават през топлинна обработка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *