Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Жажда за живот

Жажда за живот

Жажда за живот

Повечето газирани напитки съдържат нула хранителни вещества и натурални съставки. Нищо добро за теб!

Ако обичаш кола, може да си се замислял какво всъщност съдържа тя. Хайде да надникнем във вече не толкова тайната рецепта на диетичната кока-кола.

Ето съдържанието на диетичната кола (според най-различни източници):

  • Аспартам
  • Калиев ацесулфам
  • Фосфорна киселина
  • Аскорбинова киселина
  • Кофеин
  • Натриев бензонат (E211)
  • Сулфит амоняк карамел (E150d)
  • Вода

Аспартам
Аспартамът се използва широко като подсладител в закуски, сладки, десерти и диетични храни. Възможни странични ефекти – ако се приемат високи дози продължително време, са главоболие, слепота и припадък. Има и риск от развитието на рядък вид мозъчен тумор „лимфома”.

Калиев ацесулфам
Това е друг вид подсладител. Лабораторни изследвания с животни показват, че той причинява рак. Ацетамидът е разлагащ се продукт на калиевия ацесулфам. Той причинява проблеми на щитовидната жлеза – пак при животните. Обикновено се използва в комбинация с аспартам, макар че не е ясно дали комбинацията е безвредна.

Фосфорна киселина
Консумацията на фосфорна киселина разрушава костите и емайла на зъбите. Това е и връзката между високата консумация на газирани напитки и ниската плътност на костите при децата. Дете консумиращо 1.5 литра газирани напитки на ден има пет пъти по-голям шанс да е с ниско съдържание на калций в организма.

Аскорбинова киселина
Тя не е вредна – например, намира се в плодовете. Но в комбинация с натриев бензонат и по-специално при висока температура, може да възпроизведе канцерогена бензол.

Кофеин
Кофеинът е стимулант, към който лесно се пристрастяваме. Има много странични ефекти при поемане на по-големи количества. В 100 мл кока-кола има около 10 мг кофеин, една кутия от 330 мл съдържа 30 мг, а в шише от 1,5 литра има 150 мг. Последното е равностойно на две чаши кафе.

Натриев бензонат
Използва се като консервант в много видове храни, включително напитки, храни с ниско съдържание на захар, зърнени и месни продукти. Може временно да спре функцията на храносмилателните ензими и би могло да намали нивото на глицин в организма. Хора страдащи от алергични реакции като сенна хрема, астма и уртикария трябва да се въздържат от употребата му.

Сулфит амоняк карамел
Той е приготвен от притопляне на захар, но на практика не е захар. Амонякът е токсичен химикал. Този оцветител не е подлаган на достатъчно изследвания, за да се провери дали не е потенциален канцероген и дали не дава репродуктивен токсичен ефект.

Вода
Водата е хубаво нещо, но не и в комбинация с този коктейл от химикали! Ако ти се пие вода, пий… вода.

Това представлява твоята диетична кола. Но имай предвид, че повечето газирани напитки не са по-различни. Оттук нататък – ти преценявай.

Natural & Organic


Warning: Use of undefined constant wp_related_posts - assumed 'wp_related_posts' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/biobgx6f/subdomains/blog.bio.bg/wp-content/themes/bio.bg.2014/single.php on line 42

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *