Bio.bg

Събития

Bio.bg / Събития / Кредит на доверие

Кредит на доверие

Кредит на доверие

Половин година след края на проекта „Не на фалшивите биохрани” би трябвало доверието в биопроизводството в България да расте.

Половин година след края на проекта „Не на фалшивите биохрани” на Българската национална асоциация на потребителите и на фондация „Биоселена” картината с етикетите на биохраните се прояснява.
Къде от незнание, къде от желание за повече печалби производители слагаха (е, и още слагат) на продуктите си надписи „био”, „еко”, „екологично” и ощетяваха истинското биопроизводство и всички нас. Първо БНАП ги предупреди, после до всички от лошия био списък Националната ветеринарно-медицинска служба изпрати предписания да спрат.
Сред първите, които сами махнаха подвеждащия биоетикет, беше ФАМА – ЕАД, Добрич. На млякото „Роса” вече не пише еко, което не го прави по-лошо или по-добро. И със сиренето „Карабунар” е така – за него вече пише, че е само натурално, а не (фалшив) биопродукт. „Яйца и птици” АД – Мизия представи протокол, че е унищожила етикетите „еко”, с които продаваше яйцата си.
През май министърът на земеделието и храните Валери Цветанов съобщи в парламента, че на нарушителите, допуснали несъответствия на етикетите със съдържанието на произведената продукция, са изготвени общо 492 предписания и са съставени 135 акта за административни нарушения. Бракувани и насочени към екарисаж за унищожаване са над 1455 килограма храни от животински произход. Министърът обеща министерството да продължава проверките си за биохрани с етикети, заблуждаващи потребителите, а нарушителите да бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
Картината наистина става все по-чиста – къде доброволно, къде след актове фалшивите биоетикети взеха да намаляват. Но още ги има, появяват се и нови – няма нищо био в киселото мляко bioStill или в сока с надпис bioTIME.
Истинският контрол сме ние – като четем етикетите, търсим сертифициращия знак и не купуваме биоментета. Те не са вредна или фалшива храна, но не са био. На щандовете на много магазини вече има раздел за и истински биопродукти, има и биомагазин в София.
Биопродукти в България вече има достатъчно и е време скептицизмът и подозрението дали това, което виждаме е био да намалее и изчезне. Данните за състоянието на биологичното земеделие в България до края на миналата година показват, че общата сертифицирана земеделска земя е 166 714 хектара, което e 3,12 % от използваната земеделска площ (5 330 000 хектара). По този показател България вече се нарежда на едно от челните места в европейската класация заедно със страни като Франция, Великобритания, Испания, Германия. В сравнение с 2006 най-голямо е увеличението при постоянните ливади и пасища – 5400%, следвано от броя на пчелните семейства – 5040%, обработваемата земя – 300% и площите за събиране на диворастящи билки, плодове и гъби – 220%


Warning: Use of undefined constant wp_related_posts - assumed 'wp_related_posts' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/biobgx6f/subdomains/blog.bio.bg/wp-content/themes/bio.bg.2014/single.php on line 42

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *