Bio.bg

Събития

Bio.bg / Събития / Какво да търсим на биоетикета?

Какво да търсим на биоетикета?

Какво да търсим на биоетикета?

Как да различаваме истинските от фалшивите био продукти?

При последното ми посещение в супермаркет с голямо задоволство установих, че продуктите с етикет БИО са се увеличили впечатляващо за една година. Отделен беше и специализиран щанд за “чистите” стоки. От тях един оптимистичен процент са български. Наред с добрите новини се оказа, че "биоментетата", усетили вятъра на промяната, вече изпреварват във време и количество истинските биостоки. След като под път и над път се срещат фирми и стоки с име, сричка или претенция за "еко", "био", "натурално" и "напълно естествено", явно има реална опасност очакваният бум на биоземеделие у нас да бъде спънат, а скептичният българин да се отдръпне от тази пазарна ниша, неразбиращ логиката в етикирането.
Този риск ще е минимален, именно ако се научим да различаваме БИО-то от ментето. Доста лесно и въпрос на навик е да свикнем да се ориентираме по етикета и цената. Биото обикновено е по-скъпо (цената му разбира се е напълно оправдана заради качеството на стоката). Винаги трябва да търсим на етикета определението „био” или "биологично", което идва едва след извоюване на сертификат за биологично производство. И още – изписано името на контролния орган, който издава този сертификат и следи за спазването на строги правила по отглеждане, производство и транспортиране на продукцията. Почитателите на биохраните бързо свикват с имената на контролните органи. Така например в България могат да се намерят стоки сертифицирани от българския орган Балкан Биосерт, от италианците BioArgiCert, от гърците DIO, от ангилчаните Soil Association, но и много други. Справка за логата може да се направи на тук.
Ако все още сте недоверчиви, идете на страницата на МЗП, където е публикуван списък с всичките 168 производители и вносители на биопродукция. Може да задълбаете като прочетете и Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз и двете наредби за биологично производство на растения и отглеждане на животни.


Warning: Use of undefined constant wp_related_posts - assumed 'wp_related_posts' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/biobgx6f/subdomains/blog.bio.bg/wp-content/themes/bio.bg.2014/single.php on line 42

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *