Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Кошница здраве

Кошница здраве

Кошница здраве

Биото в България се случи пред очите ни. В момента спокойно можеш да си напълниш кошницата с био продукти.

Всеки петък пред вратата ми стоварват едно доста симпатично кашонче с биозеленчуци. Тази седмица съм на картофи, зелен боб, салата от домати, краставици и два вида лук – пресен и стар. Зеленчуците са от няколко села край Пловдив и Карлово и са сертифицирани от международните организации QC&I и IMO, и от българския сертифициращ орган "Балкан биосерт".

Откъснати са в деня на доставката, пише на сайта на компанията, която предлага услугата www.gaiaorganic.com. Ако в тази жега доматите ми свършат преди новото кашонче, прескачам до "Пикадили" за попълнения от пазарджишки биодомати и краставици, които от това лято се продават не само в Германия, но и у дома. Сега е сезонът на малините и от рафтовете в "Пикадили" забърсвам кутия биомалини от Вършец. Най-вкусните малини, няма спор.

Понеже не ям нищо сладко, само се облизвам, докато минавам покрай щанда с биосладолед, но затова пък от време на време си отпускам душата и си купувам черен Fair Trade биошоколад (две в едно) от Ten Senses. Магазинчето на "Фритьоф Нансен" вече не съществува, но повечето им стоки са в "Пикадили" и "Елемаг". На една продуктова фотосесия миналата седмица с очите си видях и първия биоориз в България – внесен от Ten Senses.

Опитвам се да кажа, че биото в България се случи пред очите ми. Миналото лято биопазарът ни креташе с едно кисело мляко – тогава "Рима", а от септември 2006 вече добре познатото ни Био кисело мляко и с няколко вида билкови чайчета от Велинград. В момента спокойно можеш да си напълниш кошницата с био – мюсли, кафе, какао, консерви, петнайсет вида сладко, мед, зехтин, оризово и соево мляко, вино, а това с шоколада и сладоледа си е просто… върха на сладоледа. До есента ще се появят и още биостоки. Чух, че "Нилана" пускат биохляб, че скоро ще има овче сирене и че категорично ще има пилешко и телешко.

Преди месец в кварталния "Пикадили" се опитах да се скарам с мениджъра за това, че бяха напълнили биощанда с конвенционално отгледани домати ("Днес не ни заредиха с био"). В крайна сметка срещата приключи с едно прочувствено благодаря от моя страна за специализираните биощандове в магазина. Явно още ми е рано да гледам под лупа българския биопазар. Важното е, че изобщо го има. Подробностите ще ги изглаждаме по-късно.

Наскоро Милена Николова, експерт в отдел "Агроекология" в Министерството на земеделието и горите, написа в bio.bg, че Националният план за развитие на биологичното земеделие и всички обслужващи го сектори е с бюджет 164 544 000 лв. за периода 2007 – 2013 г. С тези средства ще си развиваме пазара на биологични продукти, ще "изчистим" 8% от използваната земеделска земя, като започнем да я управляваме по биологичен способ, ще финансираме научни изследвания, обучение и консултантски дейности в областта на биологичното земеделие.

Земеделските производители ще могат да получат финансиране и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Заедно с националното съфинансиране общата сума за развитие на селските райони за седемгодишния период ще бъде над 3 млрд. евро. Като се има предвид, че нито една стотинка от тези средства все още не е похарчена, нашите биопроизводители, преработватели и търговци се справят доста добре. Сигурно няма нищо случайно в това, че онзи ден ми подариха страхотна книга, The Organic Garden, от… "Книгомания". Досега такива книги си поръчвахме от Amazon. С тази скорост догодина биото ще е национална страст.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *