Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / История

История

История

Първата био пшеница в България се гледа в Бургаско. Нивите се стопанисват и обработват от Фондация за биологично земеделие "Биоселена".

Нивите са в с. Дъбовица, община Сунгурларе – това е в Бургаско, ако и ти си зле с географията. Засадени са и вече са ожънати 950 декара пшеница, ръж, ечемик, овес, грах и тритикале – това пък е кръстоска между ръж и пшеница. Първата снимка е от декември 2006 г.

Реколтата в Дъбовица вече е минала периода на преход и си има сертификат за био. Ожънатите фуражни култури (грах, тритикале, ечемик) ще отпътуват за Добродан и Белиш в Троянско, където ще хранят кравите, които дават Био кисело мляко. Още не е ясно какво ще се случи с останалите култури (общо 20 тона за човешка консумация). На тази снимка виждаш реколтата в края на май.

Заради сушата реколтата е много малка , но и това е постижение, защото става дума за първите био зърнени храни на местния пазар. Както му викат – история. Така изглеждат нивите през юни.

Проектът в Дъбовица се съфинансира (50%) от програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Ако заработи Националната агроекологична програма и има подпомагане, догодина "Биоселена" имат готовност да засадят общо 4000 декара, пак в същото село. Последната снимка е от жътвата през юли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *