Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / На западния фронт нещо ново

На западния фронт нещо ново

На западния фронт нещо ново

Първите резултати от мащабно британско проучване потвърждават ползата от биохраните. Продължава обаче дебатът за вредата от тяхното транспортиране на дълги разстояния.

Доскоро липсваха категорични научни доказателства, които да ударят рамо на твърдението, че биопродуктите са по-здравословни. Но само доскоро. Ранни резултати от мащабно британско изследване спонсорирано от Европейския съюз на стойност 12 млн. лири потвърдиха, че биоплодовете и зеленчуците съдържат с до 40% повече антиоксиданти от неорганичните си събратя. Биомлякото, на свой ред, съдържа 60% повече антиоксиданти, както и здравословни мастни киселини. Добре знаеш колко рекламират антиоксидантите напоследък, защото в лабораторни тестове те неутрализират свободните радикали, за които пък се смята, че довеждат до преждевременно остаряване. Изследването е било извършено за 4 години, а пълни резултати от него можем да очакваме в рамките на следващата година.

Междувременно влиятелната британска фондация за биоземеделие Soil Association (възможно е името да ти е познато от някои български биопродукти, сертифицирани от тази организация) заяви, че превозваната по въздушен път храна до Великобритания ще получава био етикет само ако е произведена по стандартите на fair trade, както и ако следва други стъпки за опазване на околната среда. Soil Association са загрижени за влиянието на въздушния транспорт върху промените в климата.

Все пак Soil Association отхвърлиха скорошните призиви за забрана на всички доставяни по въздуха биохрани. С такава забрана много бедни страни биха били матирани, тъй като производството на биохрани е основно средство за препитание. Това съвпада с мнението на повечето хора. Те са за транспортирането по въздуха само ако то носи реални ползи на обществото и околната среда. Но Питър Мелчет от Soil Association не пропуска да допълни, че ще настъпи време, когато транспортирането на храни по въздуха ще остане в миналото, поради високата цена на въглеродните емисии.

Това се казва новина: 79% от биохраните, които биват стоварвани по летищата в Обединеното кралство идват от най-бедните страни. Най-големите износители са Египет, Кения, Гана, Замбия и Мароко. За последните 15 години количеството на пресни плодове и зеленчуци, което се внася във Великобритания, се е увеличило двойно.

Цифра: 177 До толкова пъти повече замърсява въздушният превоз в сравнение с превозването по вода.

Нашият съвет: Очаквай с нетърпение излизането на нашия БИОсправочник следващия месец. Малката книжка ще е каталог с всички биопродукти на българския пазар и ще излезе с декемврийския брой на Списание 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *