Стела Петкова е двигателят зад био магазина zoya.bg. Блогът им kukuriak.com е изключително полезен и интересен. Стела е веган и за това я потърсихме за да я попитаме няколко неща. Ето какво ни отговори:
Кога и защо стана веганка?
Станах веган преди една година, защото имах възможност да се храня всеки ден с вкусни постни храни. След разговори с приятели и различни книги се убедих, че млякото и сиренето не са най-важната храна за мен.
Как реагираха приятелите и близките ти? Как реагират другите хора като разберат, че си веганка?
Хората реагират със сарказъм на думи като "ВЕГЕ" и "БИО". Понякога чувам изказвания в духа на "веганстовото е поредната мода", "и без това всичко е отровно", "аз пък мисля да ям каквото ми е вкусно, какво като има хормони или антибиотици", "тялото ми иска месо..усещам го", "не мога да ям гарнитури", "веганите хващат анемия"
Все нормални реакции за неща, които са ни нови:)
Близките не пропускат да ми предложат нещо вкусно и млечно. За всеки случай:)
Кои са любимите ти храни? А рецепта?
Любимите ми храни и рецепти включват много зеленчуци. Най-често приготвям био киноа със задушени зеленчуци, супа от био леща, маслинова паста с пълнозърнест хляб, салата със сурови броколи,краставица и авокадо, зелена салата с водорасли нори и авокадо. Всички те се приготвят за около 15-20 мин. Понякога просто мажа филийки черен хляб с хумус или хрупам краставица и домати.
Две любими рецепти от Dreamhouse: Киноа с патладжан Кус-ку и веге суши с авокадо, а от Слънце и Луна: Японска салата
За закуска: бананов шейк с водорасли
Кои са ресторантите в София където намираш подходяща храна?
Пекарна Слънце и Луна, Dreamhouse, Made in home, Кринг.
Веганството свързано ли е с работата ти?
След като станах веган започна истинската работа.