Bio.bg

Личности

Bio.bg / Личности / Философия и практика на веганството.

Философия и практика на веганството.

Философия и практика на веганството.

Интервю с Полина Маринова, председател на Българско вегетарианско общество.

Казвам се Полина Маринова. През последните няколко години съм посветила времето си на запознаване на обществеността с преимуществата на вегетарианския и веганския начин на живот и ползите му върху Човека и Природата. Вече шеста година, посредством Българско Вегетарианско Интернет Общество и сайтът ни се стремим да събираме актуални статии, изследвания, анализи и други материали за вегетарианството, както и да привлечем поддръжници вегетарианци и вегани, желаещи да вземат участие в изграждането на вегетарианско общество. Като координатор на интернет обществото за София ежемесечно организираме срещи на членовете му, където имаме възможност да обменяме идеи, да решаваме проблеми, да осъществяваме различни акции и инициативи. През октомври 2009г на Учредителното събрание на Българско Вегетарианско общество, което Софийски Градски съд регистрира края на 2009г, бях избрана за негов Председател. Сега сме посветили усилията и времето си на целите, които сме си поставили, а именно законодателни промени и защита правата на вегетарианците в България. През последния месец работя усърдно и върху предстоящото издаване на един нов тип списание. Списанието се казва „Зелена алтернатива” и цели да покаже на читателите един алтернативен начин на живот с грижа за хората, животните и околната среда. В него ще може да намерите много и полезна информация, като например как да се храните здравословно, как сами да направите козметика вкъщи, как да намалите екологичния си отпечатък. Ще научите за проблемите, които срещат дивите животни в България. Ще може и да почерпите опит от хора, които живеят далеч от градската шумотевица и произвеждат сами храната си. Списанието ще може да се намери и във верига магазини Биомаг следващия месец.
Паралелно с работата си по БВО и списанието съм се отдала и на отглеждането на сина ми, когото възпитавам в любов и състрадание към природата посредством веганския начин на живот.

1. Веган или вегетарианец? Какъв е вашият избор и защо?

Вече две години съм веган. За мен веганството е външен израз на вътрешна промяна. Решението дойде тогава, когато осъзнах, че съдържанието в чинията ми не е личен проблем, а социален такъв. Изборът ни на храна засяга пряко не само здравето ни и животът на другите биологични видове, с които споделяме планетата. Това, което избираме да ядем, е един от най-големите фактори в личното ни влияние върху околната среда, тъй като целия процес на отглеждането на добитък е опустошителен за околната среда в световен мащаб. Замяната на животинските продукти с растителни такива не само постига бързо намаляване на вредните газове, но и променя коренно посоката на световната криза с храна и вода. Промяната в хранителния ни режим е най-лесната, но и най-значимата стъпка, която можем да направим. Най-лесната защото зависи от нас самите и тази стъпка започва от кухните ни. Бих казала, че веганството е гражданска и отговорна постъпка. За себе си знам, че съм взела най-правилното решение- хранителен режим, който подобри здравословното ми състояние, не допринася за днешните най-сериозни екологични проблеми, но и е вид протест срещу жестокостта съпътстваща животновъдството. Всичко това ми дава силата и желанието да разпространявам идеята за такъв начин на живот.

2. Лесно ли е да си веган в България?

Не бих казала, че е трудно. Супермаркетите вече имат много широк спектър от вегански храни. В столицата има и изключително добре заредени магазини за здравословни биологични храни, както и няколко вегетариански ресторанта, предлагащи вкусни вегански блюда. За моя огромна радост вече лесно могат да се открият и различни вегански шоколади, бисквити, кексове, торти и всякакви сладкиши. По-сериозни проблеми срещат веганите, живеещи в малки градове, което може да постави на изпитание избора им. Там, например, е трудно или дори невъзможно да се намери киноа, която е ценна за веганите, заради наличието на всичките незаменими аминокиселини, високото съдържание на протеини, фибри, фосфор, желязо, магнезий. Това може да наложи пазаруването от други, по-големи градове. Дори да няма специализирани вегетариански ресторанти в провинцията, във всеки един може да се открие нещо подходящо за хапване или пък да поискате да ви направят нещо веганско. В повечето случаи едно ястие може лесно да се приготви и без месо. И все пак България е доста далеч от западноевропейските страни, където веганският начин на хранене е отдавна познат и наложен. Основна трудност, която веганите срещат е незапознатостта и некомпетемтността на лекарите с този начин на хранене. Робувайки на остарели догми, те не са в състояние да отговорят на нуждите на веганите за създаването на един пълноценен растителен режим. За жалост тази тяхна неинформираност е в състояние да уплаши един начинаещ веган. Тук на помощ идват многото медицински трудове на чуждестранни специалисти, подкрепящи този начин на хранене. За щастие те лесно могат да се открият в Интернет.
3. Нещо липсва ли ви откакто не консумирате продукти от животински произход? Кое е най-трудното?

В животинските продукти няма нищо крайно необходимо за човешкия организъм, което да не може да се набави от растителната храна, затова и организмът няма как да усеща липса на каквото и да било. Все пак трябва да се изгради един правилен хранителен режим. Да се храним с богато разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена, зърнени и бобови храни. Да се обърне внимание на растителните източници на калций, желязо, вит. B12, Омега 3,6,9, есенциалните аминокиселини и т.н. Това в никакъв случай не е трудно, има много и достъпна информация. А и смятам, че всеки човек трябва да има култура на хранене. Не просто да поглъща дадени храни, а да се поинтересува какво му дава тази храна, как му влияе. Все пак храната изгражда телата ни, клетките ни. Затова и се казва, че ние сме това, което ядем.
Няма храна или продукт, който да ми липсва, защото всички храни от животински продукти имат растителни алтернативи. Например може да си купите вегански течен шоколад или да си направите вкусни палачинки без мляко и яйца. Много вегетарианци, в това число и аз, мислят, че ще им бъде трудно да спрат консумацията на млечни храни и по тази причина отлагат веганството. Истината обаче е, че само след няколко седмици очистване от тях, желанието за консумация на такива продукти престава, а ползите за здравето ни вече са на лице.
4. Знаем, че хората като вас често посягат към продукти от соя. Не ви ли притеснява фактът, че с изключение на сертифицираните био продукти няма гаранция, че останалите соеви продукти не съдържат ГМО?

Това е една от основните грешки, които вегетарианците и веганите правят- прекомерната употреба на соеви продукти. Аз лично не съм почитател на соята. Хапвам най-много веднъж месечно някакъв соев продукт като тофу, темпе или соево мляко. Имайки в предвид, че над 90% от соята е ГМО е просто задължително да се купува само сертифицирана органична соя. За жалост проблемът с ГМ соя не засяга само вегетарианците, а и всички хора, тъй като соя се съдържа в много продукти-от колбаси до сладкиши и е доста трудно да се избяга от нея.
5. Разкажете ни малко повече за Българско вегетарианско общество.

Буквално преди няколко месеца, неколцина приятели стигнахме до идеята, че е време да дадем тласък на вегетарианството като идея, създавайки сдружение, наречено Българско вегетарианско общество. Сдружението бе регистрирано в края на 2009 година. Основната ни цел е да подобрим значително информираността на обществото относно всички аспекти на вегетарианството. Желанието ни е да обединим в една обща платформа различните течения във вегетарианството, като се опитаме да дадем глас на привържениците им, както и да защитаваме правата им. Второто и не по малко важно за нас е да се опитаме да ангажираме вниманието на институциите в държавата с някои наши инициативи, сред които са задължително етикетиране на хранителните продукти, годни за вегетарианци, както и задължаване по законодателен път, на всички обществени заведения, субсидирани от държавния и общинския бюджет (като болници, детски градини, училища, студентски столове и др.) да сервират вегетарианска храна на всеки, който пожелае. Настоящата ситуация налага извода, че на практика държавата дискриминира и потъпква конституционните права на вегетарианците, като не уважава правото им на свободен избор на храна и те рискуват да останат гладни във всички тези обществени заведения, които в крайна сметка се финансират и от нашите данъци. Друга наша инициатива е въвеждане на всички хуманни форми на защита правото на свободно съществуване на животните. По този начин ние активно отстояване идеята ни за един мирен и по-щастлив свят, в който животът, във всички негови форми, е основна ценност.
6. Какво бихте посъветвали един обмислящ да се посвети на живот без месо човек?

Да не обръща внимание на закостенелите представи на докторите у нас. Добре балансираната растителна диета е мощен инструмент за здраве и всеки преминал на веганска храна бързо ще усети положителните промени в здравословното си състояние.
И преди всичко бих му казала, че трябва да се гордеят с избора си, защото това е един, освен здравословен, и екологичен и състрадателен начин на живот. Ако човек наистина иска да живее по-здравословно, с грижа за планетата, с грижа за обитателите и, той следва да осмисли много сериозно преминаването на растителна храна. Както вече казах веганството е въпрос на световна гражданска отговорност. Затова носете гордо идеята и я разпространявайте!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *