Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Био етика

Био етика

Био етика

Няма начин да не знаеш за колоритните бабички от „Графа“ и върлата конкуренция в продажбата на "натурални" салати и моркови. За да не ти се налага да гадаеш колко са натурални всеки път, е сертификатът за биопроизводство.

Сигурно има някакъв романтичен момент в тази история, но движеща сила на успеха на тези бабички е едничката надежда на мнозина, че стоката е по-„истинска“ и е расла под слънце без вредни химии. Същото важи и за повечето продукти ала „натурални“. Гаранцията е Франция, сори (най-малкото пестицидите вече са толкова евтини, че дори пенсионерите ги ползват масово, за да се справят с насекомната напаст).

Друго нещо са биохраните. Зад логото „био“ (за което трябва да се взираш) стои стопроцентова гаранция, че продуктът е произведен в синхрон и с мисъл за околната среда, а и за човека, който ще го изконсумира. Всички етапи на този процес се следят зорко от контролен орган, който накрая издава сертификат и така потвърждава, че екоизискванията са спазени. У нас това са Балкан Биосерт ООД, QC&I Интернешънъл и още неколцина, които пък се надзирават от евроинституциите. Следи за етикета.

Когато се спреш на биохрана, можеш да си сигурен, че: няма антибиотици (с тях блъскат обикновено здравите животни превантивно) – добре е да ги избягваш, когато си здрав и прав, защото при реална нужда не могат да ти подействат като лекарство; няма хормони (в повечето обикновени млека има хормони на растежа, за да е повечко млякото и по-голяма печалбата), които да те объркат хормонално; липсват и опасните пестициди, изкуствени торове и всевъзможни химии, които ти тровят организма. И нещо много ценно – биоземеделието прави почвата по-богата и устойчива на високите температури, наводнения и суши, които ни „предлага“ глобалното затопляне. По-икономично е – в Щатите биофермите използват с 63% по-малко енергия от обикновените.

Резултатът от тези сметки е доста добър – ако харчиш парите си за биопродукти, на практика инвестираш в твоето здраве и в здравето на планетата. И участваш с пълна сила в битката с климатичните промени (само не се обяснявай, че нямало с какво да помогнеш). Засега на роден терен биоетикетите са кът. Има мед, сладко, чай, шоколад, кисело мляко, соево мляко, консервирани и пресни зеленчуци, детски храни. Но скоро ще има хляб, зехтин, дори вино. Голяма част от тях се изнасят, но от твоето желание и търсене зависи предлагането им у нас да се вдигне – този пазарен принцип е доказан отдавна. Само го следвай.

Цифра

: 80% от семействата в Англия пазаруват биопродукти.

Нашият съвет

: Дай едно рамо, както можеш, на местното биопроизводство, за да има причина тези светнати хора да останат на българския пазар.

Още статии от Bio.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *