Bio.bg

Организации

Bio.bg / Организации / Балкан Биосерт – българският сертификатор

Балкан Биосерт – българският сертификатор

Балкан Биосерт – българският сертификатор

Балкан Биосерт е първият български орган за сертификация и контрол на биопродукти у нас.

Броят на българските търговци, изявили желание да се занимават с биопродукция, нараства през последната година. Очевидно на българския пазар навлиза все по-широк асортимент от биологични стоки. Едно сериозно доказателство за това е интересът на компании, които се обръщат към Балкан Биосерт със заявки за биосертификация. Балкан Биосерт е първият български орган за сертификация и контрол на биопродукти у нас.
Стартира бизнеса си още през 2003 г., когато биопродуктите са абсолютно непознати у нас. Причината за подобно смело начинание е българо-швейцарска междуправителствена спогодба от 1991 г. за насърчаване на развитието на биологичното земеделие в страната ни.
Една от целите на проекта е създаване на местен орган за биологична сертификация, който да предлага достъпни и надеждни услуги на българските биопроизводители.
През 2005 г. получава одобрение от германските селскостопански служби, което на практика значи, че сертифицирани от Балкан Биосерт продукти могат да бъдат изнасяни за Германия наравно с другите си европейски колеги.
От началото на тази година дружеството е включено в списъка на Европейската Комисия на одобрените и признати сертифициращи органи. Още от 2003 г. Балкан Биосерт работи не само в България, но и в Македония като водещ сертифициращ орган. Предлага контрол и сертификация съгласно българското биологично законодателство, регламента на ЕС за биологично производство и сертификация ЕЕС 2092/91, както и контрол за сертификация съгласно национална биологична програма на САЩ „NOP”, биологичен стандарт на Япония „JAS”, частни марки биологична продукция, съвместно с Института за пазарна екология „ИМО”, Швейцария.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *