Bio.bg

Здраве

Bio.bg / Здраве / Ново изследване доказва 1 000 пъти повече вреда от пестицидите

Ново изследване доказва 1 000 пъти повече вреда от пестицидите

Нещата с пестцидите не само са зле, ами буквално 1 000 пъти по-зле, отколкото се смяташе досега. Достъпните ни изследвания се съсредоточаваха само върху ефекта на активните съставки, включени във „формулите“, без да се обръща внимание на останалите. А според ново изследване на BioMedResearch International точно тези вещества се оказват по-опасните.

Данните показват, че неактивните съставки зловещо увеличават ефекта на активните. 8 от общо 9 изследвани продукта за масова употреба са стотици пъти по-токсични в цялостта си, отколкото само активните им съставки.

Учените са провели тест с 3 вида човешки клетки, изложени на влиянието на активните вещества на 3 хербицида, 3 инсектицида и 3 фунгицида, а след това проверили какво се случва, когато клетките се сблъскат и с целия препарат, с всички негови съставки.

Фунгицидите се доказват като най-опасни, подгласници са хербицидите, почетното 3-то място е на инсектицидите. От последните 2 групи водещ по токсичност е супер популярният препарат Roundup, хербицид с активна съставка глифосат – използва се масово за изтребване на плевели по морави, градини и ниви, включително за царевични и соеви насаждения.

„Това несъответствие между научните изследвания и твърденията на индустрията може да се дължи на огромните икономически интереси, отдавна доказали се като склонни да омаловажават рисковете за здравето и стремящи се да отлагат промени в държавната регулация“, казва един от авторите на изследването.

За съжаление, няма какво да ни спре да му вярваме. Но пък за щастие все по-лесно можем да си осигуряваме здравословна, чиста храна – дори ако трябва сами да си отглеждаме.

 

Пълният текст на изследването – тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *