Bio.bg

Здраве

Bio.bg / Здраве / Защо боровинките са супер храна – и то замразени

Защо боровинките са супер храна – и то замразени

Оказва се, че замразените боровинки са точно толкова полезни, колкото и пресните, даже след като прекарат цели 6 месеца в камерата. Научното доказателство идва от Марин Плъмб, нутриционист от Университета на Южна Дакота, чийто експеримент наблюдавал нивата на антиоксиданти, съдържащи се в замразените боровинки след 1, 3 и 5 месеца. Не само че не намалели, но даже съдържанието на антоцианин (група антиоксидантни съставки, които предпазват различни системи на организма) се повишило!

Накратко, ето 8 причини защо боровинките са велики:

Подобряват паметта/моторните функции

Изследване показва, че възрастни хора (около 76-годишни), яли боровинки всеки ден в продължение на 12 седмици, имат по-добри резултати на 2 различни теста на когнитивните функции, отколкото участниците, които не са приемали суперхраната.

Защитават очите

Доказано е, че консумацията на боровинки защитава ретината от вредното влияние на слънчевите лъчи и вредата, нанасяна от кислорода.

Помагат на сърцето

Значително намаляват риска от сърдечни заболявания, като регулират артериалната еластичност; подобряват и кръвното налягане.

Намаляват риска от Алцхаймер

Aнтоцианинът подобрява паметта, спомага за предпазването на мозъчни клетки; боровинките също така стимулират развитието на нервната система и спомагат протичането на процесите в клетките, като така забавят остаряването им.

Помагат на храносмилането

Боровинките защитават организма от свободните радикали, някои от които причиняват рак; доказано е, че суперхраната има значителна роля в предотвратяването на рака на дебелото черво.

Предпазват от токсични метали

Учените от Букурещския университет са открили, че боровинките ни защитават от тежки метали – експериментирали са с кадмий, като екстрактът от плодчетата създал защитно поле, действащо като бариера на клетките срещу вредното токсично влияние.

Намаляват кръвната захар

Дори за диабетиците, боровинките имат положително влияние върху кръвната захар – доказано е с експерименти, при които се консумират 3 порции на ден и се наблюдава значително подобряване на регулацията на нивата.

Добри са за нервната система

Различните антиоксиданти, съдържащи се в боровинките, до един са страшно благотворни за човешкия организъм, предпазвайки нервните клетки от окисляване.
Така че, в свят като нашия, в който организмът се бори със замърсяване под всякаква форма, боровинките са един от най-добрите ни съюзници, за да останем здрави. В идеалния случай, моля, яж чисти плодчета, от био-сертифициран производител. Доказано е, че те имат значително по-висока концентрация на антиоксиданти от конвенционално отглежданите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *