Bio.bg

Градинарство

Bio.bg / Градинарство / 10 съвета за перфектна реколта градински домати

10 съвета за перфектна реколта градински домати

Ако си от немалцината, които нямат редовен достъп до вкусни домати, но пък смяташ – и с пълно право – че червеното плодче е една от радостите на живота, от които съвсем не бива да се отказваш, нищо чудно скоро да решиш да си ги отглеждаш собствено.

Ето 10 съвета как твоето си домати да стане разкошно:

 

  1. Намери светло, проветриво местенце

Засади доматките така, че през лятото да получават поне 10 часа огряване от слънцето. И остави място между отделните растения, за да може въздухът да циркулира необезпокоявано.

 

  1. Ротирай

Сменяй насаждението между дори и 2 легла и така ще намалиш риска от почвени зарази и загниване.

 

  1. Подбирай не твърде прораснали растения

Когато купуваш разсад, внимавай да не вземеш някое твърде високо, но с недоразвити коренчета. Ше излинее много бързо.

 

  1. Зарови стеблата

Закопай растенийцата в земята чак до първите истински листенца на стъблото. То достатъчно скоро ще пусне нови коренчета – а колкото повече са те, толкова повече доматчета ще се нароят.

 

  1. Поливай щедро, но не много често

Веднъж седмично напоявай старателно леглото на насаждението, може и на всеки 5 дни в пика на лятото. Поливай директно почвата, не листата отгоре.

 

  1. Подрязвай редовно

Махай всички неплодовити клончета. Така растението ще насочва цялата си енергия вместо в тяхната поддръжка, в това да ти дари по-големи, по-хубави плодчета.

 

  1. Привържи високо

Използвай 2-метрови колчета за неясни видове като например „Бренди“ домата. Постави колчетата при пресаждането още, за да не нарани кореновата систем на по-късен етап.

 

  1. Слагай компост и подкъсявай

Когато плодовете на труда ти зреят, погрижи се да има още, като разпръскваш компост около стъблата и подрязваш редовно горните листенца.

 

  1. Не засаждай наведнъж

3 седмици след като си посадил растенията в градината си, постави нови попълнения, така че цялата реколта да не е наведнъж.

 

  • Бери ги зрели, но не презрели

Внимателно следи колко точно са готови доматитата ти – лесно можеш да изпуснеш момента да ги откъснеш и тогава вкусът ще е недобър.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *