Bio.bg

Начин на живот

Bio.bg / Начин на живот / Можем ли да сме щастливи, без да се проваляме?

Можем ли да сме щастливи, без да се проваляме?

Нали знаеш какво казват: „Каквото не ме убива, ме прави по-силен“. И то вярно, доказват го и проучванията на Пенсилванския университет. Според тях ключът към щастието е да се научим да приемаме провала по житейските неравности като естествена част от битието.

Така развиваме бойния си дух, дефиниран от учените като „упоритост и силно желание за постигане на дадена цел“ – колкото повече препятствия преодоляваме, толкова по-вероятно е да изпълним желанията си.

В поредица изследвания добрите учени установили, че студенти с по-ниско IQ, но пък старателно отгледан боен дух, получават всъщност по-високи оценки от черно-на-бяло превъзхождащи ги в интелектуално отношение колеги. Защо

„Тези хора са склонни да поемат рискове, да се окажат дори в неудобна ситуация, да се справят с негативните емоции, предизвикани от затрудненията в живота, подхождат конструктивно в намирането на решения за справяне с разочарованията“, казва Кристин Картър, доктор на науките, социолог в Berkeley Greater Good Science Center.

Въпросната решителност съвсем не се ограничава до академичния живот, разбира се – последващи изследвания доказват, че такъв тип хора съумяват успешно да запазят и личните, и професионалните си връзки.

Логично, изводът е следващият път, когато се сблъскаме с „провала“, първата ни работа да бъде да отделим малко време за осмисляне и приемане на емоциите си. Ако отново се обърнем към д-р Картър:

„Отрицанието или обвиняването на другите за създадена ситуация ни кара да вярваме, че нещата са непоправими и извън нашия контрол. Потърсете упование в самите негативни емоции, фрустрация, тъга, и така ще съумеете да си съставите план за действие“.

„Щастието е в същината си това да бъдем изключителни в нещо – приятелство, брак, професията. Но за целта трябва да предизвикваме самите себе си и да възприемем провала като част от по-голям процес, който ни дава възможност да научим безценен урок“, продължава тя.

Така че, ако включиш евентуалната опция за провал в мастър-плана си, нищо чудно да се окаже, че печелиш повече, по-често.

 

Още по темата за щастието – Berkeley Greater Good Science Center

Пълният текст на изследването на Пенсилванския университет – тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *