Bio.bg

Личности

Bio.bg / Личности / Ферма край реката

Ферма край реката

Ферма край реката

Саймън Бенет, собственик на био ферма в Англия, разказва за трудностите и радостите от работата в био ферма.

Фермата на Саймън Бенет, Riverside Organics, е 130 хектара. Произвежда телешко и агнешко месо. На 40 хектара са засадени зърнени култури, с които се изхранват животните през зимата. Колоритът на Riverside Organicsсе подсилва от магазин и кафе, които предлагат биохрани, много от тях произведени на място.

Кое е най-точното описание на това, с което се занимава Riverside Organics?
Освен отглеждането на телета и агнета, имаме голяма зеленчукова градина. Догодина планираме от три акра да я направим 15 – идеята е да започнем да зареждаме с биозеленчуци местните магазини. Надявам се да станем и част от програма за субсидии, която ще ни позволи да върнем към живот влажните зони край реката, която минава през фермата. Като част от тази програма ще предлагаме безплатни посещения на ученици от местните училища.

Кога и защо решихте да минете към биопроизводство?
Моят баща, който също е фермер, винаги е странил от интензивното селско стопанство. Затова и никога не сме били далеч от биостандартите. Когато завърших висшето си образование и се включих към семейния бизнес, тръгнах с разбирането, че ние, британските фермери, трябва да произвеждаме възможно най-качествената храна, а не да гоним количество, както правят мнозина фермери в Източна Европа. Преминаването към биопроизводство за мен беше стъпка напред.
Преди две години реших да направя и малък магазин към фермата, за да продавам телешкото месо, което произвеждаме. Исках да създадем много добър магазин, магазин, в който могат да се купят много биостоки. Ремонтирах една от постройките и я превърнах в магазин. Отпечатахме картички и ги раздавахме в града. След това мълвата тръгна. Магазинът става все по-популярен. Днес в него могат да се купят близо 1000 артикула. Съвсем скоро отворихме и кафето – в менюто има много апетитни неща, продукт на биопроизводството.

Как протича денят ви?
Пълна лудница! Обикновено първо си отварям мейлите, след това храня кравите, прасетата, козите, имаме и заек. Проверявам дали магазинът е добре зареден. Принтирам поръчките за следващия ден и започвам да комплектовам пратките. След това помагам в магазина и кафето като продавам или сервирам. За мен е много важен контактът с клиентите.

Кои са клиентите ви?
Всякакви хора са. Но като че ли попадат в пет основни категории. Първо, хора, които истински държат на биоземеделието. Второ, хора, които разбират защо биохраните са по-полезни и подкрепят биопазара, доколкото им е възможно. Трето, хора, които не държат на етикета био, просто на качествената храна, произведена от местни фермери. Също, хора, които имат малки деца и търсят най-добрата храна за тях. На последно място са възрастните хора, които имат здравословни проблеми и се стараят да се хранят добре.

Защо са важни принципите в биопроизводството?
Без солидни принципи доверието на широката общественост в биохраните нямаше да съществува.

Кое е най-голямото ви постижение досега?
Това, че имам визия за нещата, които искам да постигна, и ги постигам.

Оттук накъде? Как виждате бъдещето на Riverside Organics?
Искам да отворя фермата за посещения, за да могат повече хора да се чувстват близо до земята и да виждат откъде идва храната. Бих искал да имаме център за обучение, в който да показваме на всички – от най-малките до най-големите, как се прави биоземеделие. Бих искал в бъдеще да можем да предлагаме и farm holidays, където да си почиваш от града сред красивата природа.

Кой е най-важният урок, който сте научили до този момент?
Не се предавай, не се перчи, прави нещата едно по едно и се радвай на постиженията си.

Кое е най-трудното във вашия бизнес?
Липсата на капитал, за да мога да осъществя всичките си идеи и недостига на време.

Как може да бъде развит биопазарът?
С повече информация. Много хора не знаят какво е био или пък си мислят, че става дума за някаква мода! Ако хората знаеха как се произвежда храната, която консумират, те биха избрали био.

Кое е най-важното предимство на биопродуктите?
По-вкусни са, по-ароматни и по-полезни.

Какви опасности виждате пред вашия бизнес?

Излишната бюрокрация, липсата на достатъчно средства, генно-модифицираните организми – може ли някой изобщо да предвиди ефектът от ГМО?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *